Nogometna reprezentacija BiH slavi 18. rođendan

Nogometna reprezentacija BiH
Nogometna reprezentacija BiH

Prije 18 godina Nogometna reprezentacija BiH odigrala je prvu zvaničnu utakmicu.

Bila je to utakmica protiv Albanije u Tirani pred 10.000 gledalaca kada je naša reprezentacija poražena rezultatom 2:0.

U tom historijskom meču za bh. reprezentaciju su igrali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić, Almir Turković, a selektor je bio Fuad Muzurović.

Reprezentacija je kroz taj period imala brojne promjene kako u timu tako i u stručnom štabu i rukovodstvu da bi danas postala jedna od najboljih reprezentacija svijeta, a kruna svega toga je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje se igra sljedeće godine.

Popularni ‘Zmajevi’ su kroz svoje postojanje imali i uspona i padova, nekoliko puta su bili nadomak plasmana na neko veliko takmičenje ali to im nije polazilo za rukom do ovih posljednjih kvalifikacija i historijskog gola Vedada Ibiševića u utakmici protiv Litvanije.

Osim reprezentacije svoju historiju imaju i navijači koji su u prošlosti, nekada opravdano a nekada ne, imali i onu ružniju sliku, ali danas su stasali u jedne od najboljih navijačkih grupa, koji mogu biti primjer kako i na koji način se ponašati i bodriti svoj državni tim.

Plasman na SP je najbolji poklon našim ‘Zmajevima’ za 18. rođendan i vjerujemo da će kao i do sada praviti velike rezultate kako na narednom Mundijalu tako i u budućnosti.

Posted by on 2013-11-30. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login