Norveška bajka ima tužan kraj

Norveška

Norveška

Pad cijene nafte na svjetskom tržištu već je uveliko počeo da utiče na život u Norveškoj.

U toj zemlji se, poslije decenije energetskog buma, prema procjeni ekonomista nazire početak recesije u industriji nafte i gasa.

Oko 10.000 zaposlenih u naftnom sektoru ostalo je bez posla, smanjen je broj helikoptera koji prevoze radnike iz Stavangera, epicentra naftne industrije, na platforme u Sjevernom moru.

Ekonomisti predviđaju da je to početak duge recesije u energetskoj industriji, koja čini 15 posto norveške ekonomije, a daje više od polovine izvoza i 80 posto državnih prihoda.

Visoke plate, najbolje zdravstveno osiguranje u svijetu, dugi ljetni odmori i druge povlastice norveških radnika mogle bi uskoro da postanu prošlost.

Državna naftna kompanija Statoil saopštila je prošle godine da je 23.000 njenih radnika imalo prosječnu godišnju zaradu 130.000 dolara. Norvežani će sada morati da se pripreme za smanjenje plata i manje luksuzan životni stil, pošto kompanije kao što je Statoil najavljuju dalje smanjenje troškova.

Problemi u energetskoj industriji odraziće se i na širu ekonomiju Norveške. Tako će, naprimjer, otpuštanja značiti manje poslovnih putovanja po zemlji, odnosno manje posla za restorane i hotele.

Cijena sirove nafte je poslije trogodišnje stabilne cijene od oko 110 dolara pala na ispod 60, što više od polovine naftnih bušotina duž norveške obale čini neekonomičnim.

Dobra strana je to što je država od izvoza nafte tokom uspješnih godina uštedjela 860 milijardi dolara, tako da neće morati da sprovodi oštre mjere smanjenja troškova. Vlada po zakonu ne može da troši više od četiri posto tog novca na godišnjem nivou, i praktično koristi samo kamatu, prenosi B92.

Portparolka Zelene stranke Hilde Opoku kaže da Norvežani, naviknuti na visoki životni standard, još nisu svjesni predstojećih promjena.

“To se neće desiti preko noći, ali kada se probudimo iz ovog naftnog mjehura, shvatit ćemo da nikada više nećemo imati bajku kao što je ova”, kaže Opoku.

Posted by on 2015-03-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login