Norveška smanjuje emisiju stakleničkih plinova za 40 posto

zagađenje, zagađenost, staklenički plinoviNorveška je najavila da će do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, čime će se uskladiti sa obvezama o zaštiti klime preuzetih od Evropske unije.

Bijela knjiga o okolišu, koja je predstavljena u petak, sadržava informacije o norveškom napretku po pitanju zaštite okoliša te ciljeve koje će Norveška predstaviti na nadolazećoj UN konferenciji o zaštiti klime koja će se održati u decembru u Parizu.

Premijerka Erna Solberg je tim povodom izjavila kako je Norveška spremna da postane niskougljično društvo.

Ministrica finansija Siv Jensen dodaje: “EU je naš najvažniji partner i suradnik. Slijediti primjer Unije znači omogućiti implementaciju boljih politika zaštite okoliša i pružiti značajnu pomoć gospodarstvu Norveške”.

Neki ekološke organizacije pak smatraju kako bi Norveška mogla učiniti puno više jer se ipak radi o jednom od najvećih dobavljača nafte i plina na svijetu, prenosi portal croenergo.eu.

Unatoč tomu, zbog internih potreba, ova skandinavska zemlja je istovremeno i među prvima u iskorištavanju alternativnih izvora energije.

Posted by on 2015-02-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login