‘Nova nada’ za ugrožene bh. mališane

djeca Za siromašnu, napuštenu ili djecu sa posebnim potrebama u BiH već godinama iz Norveške stiže Nova nada. Naime, to je humanitarna organizacija koju čini bh. dijaspora okupljena u Norveškoj, a koja djeci obezbjeđuje ono što im najviše treba, od garderobe, preko namještaja do školske opreme.

Vođena humanošću i osjećajem odgovornosti, bh. dijaspora, prvenstveno iz Norveške, okupljena u humanitranoj organizacija ‘Nova nada’, godinama pomaže djeci u BiH, bilo da su ona napuštena, siromašna ili djeca sa posebnim potrebama. No, nisu samo Bosanci i Hercegovci oni koji pomažu i volontiraju u ovoj nevladinoj organizaciji, već je sve više i Norvežana koji su svjesni da je u Bosni i Hercegovini i dalje teška socijalna situacija, kaže Edin Demirović, koji je od samog početka dio ove humane priče.

„Pomoć je u vidu odjeće, obuće, namještaja. Imamo i kumstvo, imamo otprilike 75-ero djece koju pomažemo direktno, sa školskom opremom, torbama, knjigama, odjećom, obućom. Šaljemo im direktno, putem naših saradnika u BiH. Stvorili smo i saradnju sa tri centra u Bosni. Jedan je ‘Duga’, centar za djecu u Vakufu, imamo ‘Socijalno-pedagošku životnu zajednicu’ u Bihaću, koja inače djeluje u sedam opština u Unsko-sanskom kantonu, i imamo udruženje djece sa posebnim potrebama, ‘Radost i druženje’, u Bihaću“,  navodi Demirović.

Volonteri organizacije ‘Nova nada’ skupljaju, pakuju i dostavljaju pomoć u Bosnu i Hercegovinu. U pet godina koliko postoji ova nevladina organizacija uspjeli su trinaest punih šlepera poslati djeci koja su u potrebi. Koordinator za Bosnu i Hercegovinu je Zdenka Krpan, koja također volontira.

„Hvale vrijedna je inicijativa naših sugrađana u Norveškoj koji su osnovali ‘Novu nadu’. To su relativno mladi ljudi koji nemaju nekog pretjeranog iskustva, nisu bili zaposleni, ali imali su želju da učine nešto. Možda u prvi mah to i nisu najbolje artikulirali, ali su stvarno uložili ogroman trud – osobno sam se u to uvjerila.“

No, u Bosni i Hercegovini je postojao problem registacije koji je usporio rad ove nevladine organizacije.

„2012. godine smo odlučili otvoriti predstavništvo da bismo sebi olakšali rad. Naše je zakonodavstvo malo komplicirano, malo sporije ide, uglavnom, mi smo 2012. registrirali predstavništvo za područje Federacije BiH, sa sjedištem u Ključu i radili smo jedan projekat, tako da smo 2013. imali jedan projekat koji je pokrivao određene ustanove na području USK i distribuirali smo, naravno, humanitarnu pomoć koja se prikuplja i sortira u Norveškoj i stiže ovdje. Mi smo to distribuirali krajnjim korisnicima.“

Darovima se djeca posebno raduju, kaže Zdenka Krpan.

„Kad nemate dovoljno, onda je svaka pomoć dobrodošla. Djeca se naročito obraduju. Već tradicionalno ‘Nova nada’ djeci u ‘Socijalno-pedagoškoj životnoj zajednici’ obezbjeđuje novogodišnje paketiće, to naročito obraduje djecu, obraduje ih i školski pribor, to je također jedna od tradicionalnih akcija koju već petu godinu radimo. ‘Socijalno-pedagoška’ djeluje u sedam općina USK, ima četrnaest kuća u kojima žive djeca. U svakoj kući je zapravo drugačija situacija – manja djeca se više obraduju igračkama, veća naravno odjeći i nekim drugim stvarima, ali ima to neku svoju čar.“

Svaka donacija dobro je došla, jer je u Bosni i Hercegovini situacija teška, kaže predsjednica bihaćkog udruženja ‘Radost i druženje’ roditelja i djece sa posebnim potrebama Mirsada Hožić.

„Donacije koje dobijemo su nam od velike koristi jer mi imamo svoj prostor. Znalo je biti od higijenskih potrepština, namještaja, garderobe, tako da to stvarno dobro dođe. Mi smo zaboravljeni od naših, a bilo bi prikladnije da naši razmišljaju o nama nego neko drugi. Mi imamo dobru saradnju i sa Crvenim križem iz Njemačke koji u naš kanton dovozi za potrebe Crvenog križa općine Bihać, za udruženje ‘Radost i druženje’, za kantonalnu bolnicu. Tako smo mi na neki način sve povezali, i ostale kojima je pomoć potrebna, ne samo našem udruženju.“

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-02-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login