Nova potraga za nestalim Air Franceovim Airbusom

robot za spasavanje

robot za spasavanje

Još jedna potraga za ostacima Air Franceovog aviona koji se u junu prošle godine srušio u Atlantik počet će ovog mjeseca.

Kako kažu francuski oceanografi, bit će to najsofisticiranija potraga na dnu mora u historiji. U potrazi će se koristiti podmornice-roboti čija su dosadašnja testiranja pokazala da na dubini od pet kilometara mogu pronaći predmete veličine metalne bačve.

Stručnjaci koji su ovu potragu osmislili i organizovali tvrde da je uspjeh gotovo siguran i da se nadaju da će konačno uspjeti doći do olupine, odnosno crne kutije koja bi mogla otkriti i dalje skrivenu tajnu uzroka nesreće u kojoj su poginuli svi koji su bili u avionu.

Za nestalim Airbusom 330 tragat će tri robota koja na velikim dubinama mogu ostati satima. Oni će detaljno pretraživati dno sonorom i na površinu odašiljati reljef morskog dna. Druga tri robota imaju zadaću fotografisati  pronađenu olupinu i uzimati dijelove aviona koje pronađu.

Naučnici takođe kažu da će se potraga odvijati na novoj lokaciji zato što su prema mjestu pronalaska tijela i ostatka aviona analizirali morske struje i njihovu brzinu te tako izračunali gdje bi se ostaci avona mogli zaista nalaziti.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login