Nove cijene cigareta

 

cigareta

cigareta

Nove maloprodajne cijene cigareta u BiH, koje su na snazi od 1. januara, znatno su više od prošlogodišnjih, tako da je za najjeftiniju paklu sada neophodno izdvojiti 2,70 KM, dok će oni pušači koji su navikli na luksuznije brendove plaćati i do 4,30 KM po kutiji.

Rezultat je to Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za ovu godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Tom odlukom, koja je na snagu stupila u srijedu, definisano je da se na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene, i posebna akciza u iznosu od 0,90 KM za paklu cigareta.

Ova odluka obradovala je nacionalne koordinatore za kontrolu duhana, koji se nadaju da će ona podsticajno uticati na građane da prestanu pušiti.

Pušači ističu da su im prvi dani nove godine već zadali glavobolju.

Banjalučanin, koji je pušio cigarete koje su do utorka koštale 2,90, kaže da će ubuduće svaku paklu morati da plati 3,20 KM.

“Prilično sam ogorčen. Kutija cigareta koje pušim je poskupjela za 0,30 KM. Najlakše je podići cijene proizvodima. Zašto nam prvo nisu povećali plate i penzije, pa onda ‘podebljali’ cjenovnike”, pita ovaj Banjalučanin.

Nakon što je na kiosku doživio šok, ovaj strastveni pušač razmišlja o tome da prestane pušiti, a u tome ima podršku i supruge.

“Nas dvoje dnevno ispušimo tri pakle, što je, po novim cijenama, ukupno 9,60 KM. Dakle, mjesečno blizu 290 maraka. Oboje razmišljamo da prestanemo da pušimo, jer bismo mogli da podignemno kredit i kupimo odlično vozilo, a novcem koji trošimo na cigarete plaćamo rate”, kaže ovaj Banjalučanin.

I drugi građani bi zbog novih cijena, sudeći prema iskustvima Svjetske zdravstvene organizacije, mogli prestati sa punjenjem pepeljara.

“Najbolji efekat za smanjenje broja pušača ogleda se u povećanju cijena cigareta. To je pokazalo i iskustvo na Zapadu, gdje najjeftinija pakla cigareta košta četiri eura”, kaže Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS.

Ističe da brojna domaćinstva na cigarete troše vrtoglave iznose novca koji bi mogao da se iskoristi u druge svrhe.

“Imate porodice koje na cigarete mjesečno potroše 300 maraka, što je na godišnjem nivou 3.600 KM. Za toliko novca četvoročlana porodica može da ljetuje gdje god poželi. Osim toga, treba imati na umu da pušenje šteti zdravlju”, podvlači Marković.

Iz UIO BiH podsjećaju da je Odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za ovu godinu nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

Pored cigareta sa novim akciznim markicama, u prodaji su i paklice sa starim cijenama, koje trgovci mogu da prodaju do isteka zaliha, ali po novim cijenama.

Nove cijene moraju da budu istaknute na vidnom mjestu u trgovinama, kioscima i ostalim radnjama.

“Sva lica koja se bave prometom cigareta dužna su na zatečene zalihe cigareta, utvrđene u popisnim listama, obračunati akcizu prema Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu. Obavezni su do 10. januara na jedinstveni račun UIO uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize”, naglasili su iz UIO BiH.

Akcize na rezani duhan

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) usvojio je nedavno i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koji je usklađen sa direktivama EU, a koje se odnose na uvođenje specifične akcize na rezani duhan, koja će u ovoj godini iznositi 78 KM po kilogramu.

“Usvajanjem ovog zakona biće spriječene moguće malverzacije na tržištu duhanom i duhanskim prerađevinama, a ujedno ispunjava se i obaveza iz Pisma namjere koje je potpisano s Međunarodnim monetarnim fondom”, rekli su ranije u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Posted by on 2014-01-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login