Nove elektrane na Balkanu krše odredbe EU o zagađenju

elektrane Nove elektrane na ugalj odobrene od strane Energetske zajednice, mogu prekoračiti odredbe EU o zagađenju, ako se budu gradile prema objavljenim planovima, upozorila je jedna savetodavna pravna firma iz EU.

Odredbe evropskog zakona o industrijskoj emisiji verovatno će prekršiti termoelektrane “Kolubara B” u Srbiji, “Pljevlja II” u Crnoj Gori i “Tuzla 7″, “Stanari” i “Banovići” u Bosni i Hercegovini (BiH), prenio je portal Euraktiv.

Sporazum o Energetskoj zajednici iz oktobra 2013. obavezuje zemlje Zapadnog Balkana, Moldaviju i Ukrajinu da od 1. januara 2018.postupaju u skladu sa Poglavljem III Direktive EU o industrijskoj emisiji zagadjivača.

Pet novih termoelektrana na lignit u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, moglo bi da prekrši tu odredbu, smatraju analitičari savetodavne firme “Frenk Bold”.
“To u praksi znači da postoji veliki rizik od nepredvidjenih dodatnih troškova za investitore u elektrane, kao i za potrošače struje, jer će možda morati u poslednji čas da pribegnu adaptaciji tehnologije kako bi sa približavanjem 2018. obezbjedili poštovanje evropskih propisa”, upozorila je advokat “Bolda” Kristina Šabova. Dodala je da vlade u regionu moraju da shvate da poslije 2018. godine neće moći da izbjegnu poštovanje odredbi evropske direktive za nove elektrane.

Potencijalna ekološka i šteta po zdravlje ljudi od termoelektrana na ugalj izazvala je proteste aktivista u Ukrajini, gde su na snazi niski regulatorni standardi za opasne zagadjivače, poput mono-azot-oksida (NO i NO2) i sumpor-dioksida (SO2).

Planirana elektrana na lignit “Stanari” u BiH kompanije EFT, koja je u izgradnji, dobila je ekološku dozvolu za dva do tri puta veću emisiju SO2, NO i NO2 i prašine nego što je predviđeno propisima Energetske zajednice.

Koordinatorka za istraživanja u CEE, Pipa Galop (Pippa Galop) smatra da lokalne vlade i dalje imaju velike planove u energetskom sektoru, “uprkos jasnim evropskom trendu otklona od uglja”.

“Ako se nastavi realizacija ovih projekata, usklađenost sa direktivom o emisiji štetnih gasova je minimum uslova kojih se mora pridržavati neko ko se i dalje pridržava investicija u ugalj”, navela je Galop.

Sekretarijat Energetske zajednice razmatra zvaničnu žalbu zbog “Stanara” koju je u januaru podnio banjalučki Centar za životnu sredinu.

Posted by on 2014-04-20. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login