Nove mjere u Hrvatskoj stupile na snagu – zabrana kretanja među županijama

U Hrvatskoj će od danas do 8. januara na snazi biti nove epidemiološke mjere zbog koronavirusa, koje uključuju i zabranu putovanja među županijama, osim sa propusnicama.

Zagreb, Hrvatska
Zagreb, Hrvatska

Odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje neophodno za održavanje saobraćaja, dnevna kretanja zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, snabdijevanje gasom i strujom, službe bezbjednosti, novinare, pacijente, putovanja na posao i sa posla, hitne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski štabovi civilne zaštite u zavisnosti od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. januara 2021. godine, rekao je Božinović.

Prilikom ulaska ili izlaska iz županije potrebno je držati se mjera, te imati identifikacionu kartu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, koji je i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite, istakao je da ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja.

“Propusnice služe za neodložne slučajeve i značajne za funkcionisanje države i društva. Poenta je da uputimo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

On je ranije izjavio da s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, popuštanje ne može biti opcija.

On je istakao da novim mjerama nastoje poslati poruku da je u ovom rizičnom periodu potrebno primiriti stanovništvo i ograničiti posjete.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor da se sugeriše poslodavcima da od danas do 8. januara zaposlenima omoguće korištenje godišnjih odmora.

Među novim mjerama, koje su stupile na snagu prije dva dana, 21. decembra, je i odredba da na privatnim okupljanjima bude dopušteno najviše 10 osoba iz dvije različite porodice.

Kad god je moguće, mise u crkvama trebale bi se održavati putem radio, TV programa ili na drugi način, a posebno sutra i prekosutra, prema posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Posted by on 2020-12-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login