Nove poplave u BiH: Vodostaj rijeka u porastu, aktivirana klizišta

klizišta, Tuzla, kolektivni centarKiša koja već nekoliko dana pada u BiH , izazvala je nove poplave i pokretanje tla u više bh. gradova. U prekidu je putna komunikacija prema Šerićima i Kolićima zbog ponovnog aktiviranja klizišta .

Odsječena sela koja gravitiraju Željeznom Polju

Kantonalni operativni centar Zeničko-dobojskog kantona saopćio je da se saobraćajna situacija na nekim područjima zbog novih kišnih padavina pogoršava.

Na području općine Olovo na snazi je stanje prirodne i druge nesreće, jer rijeka Orlja prijeti da se izlije iz svog korita u naselju Križevići.

Kiša, koja je padala ili ponegdje još pada, blago je povećala vodostaj svih rijeka na području Kantona, kao i svih vodenih tokova.

Putna komunikacija Nemila-Bistričak ponovno je u prekidu, jer se rijeka Bistrica izlila na putnu komunikaciju i donijela sa sobom nove nanose kamena i zemlje.

Radna mašina je na terenu i tokom dana radit će na uspostavi putne komunikacije, a djeca nisu otišla na nastavu obzirom da ne mogu saobraćati autobusi.

U prekidu je putna komunikacija prema Šerićima i Kolićima zbog ponovnog aktiviranja klizišta usljed čega je zemlja sletila na putnu komunikaciju.

Na području Topčić-Polja za sad nema izlijevanja potoka iz svojih korita. Starinski potok je nabujao i sa sobom nosi materijal, koji bio mogao ako se nastave kišne padavine ponovo stvoriti probleme izlijevanjem iz svog korita.

Podvožnjak u Nemili na putu za Orahovicu je pod vodom, ali su vatrogasci na licu mjesta i vrše ispumpavanje vode.

Na području Žepča nove kišne padavine stvorile su ponovo iste probleme na putnoj komunikaciji Donja Golubinja-Željezno Polje, jer se rijeka Željeznica izlila i prekinula putnu komunikaciju usljed čega su ponovo odsječena sela koja gravitiraju području MZ Željezno polje.

Bujične vode koje se slijevaju u rijeku Željeznicu sa sobom nose zemljani materijal i kamenje uljed čega bi moglo doći do začepljenja propusta.

Zbog poplavljenog kolovoza potpuno je obustavljen saobraćaj kod podvožnjaka na ulazu u Žepče.

Na području maglajske općine zatvoren je put za Fojnicu i Bradiće zbog odrona na lokalitetu Sedra.

S obzirom na vremensku prognozu i najavljene kišne padavine iz Kantonalnog operativnog centra Zeničko-dobojskog kantona upozoravaju stanovništvo koje živi i koje se kreće u blizini svih vodenih tokova na pojačane mjere opreza.

Vodostaji rijeka na području USK u porastu

Zbog padavina koje ne prestaju već nekoliko dana došlo je do porasta vodostaja rijeka i potoka na području Unsko-sanskog kantona. Poplavljeno je više područja u cazinskoj i velikokladuškoj općini, zatim u Sanskom Mostu. Vodostaj Une i Sane od jučer je ipak u blagom opadanju.

Porast vodostaja Korane i Mutnice i posebno potoka, te nepročošćeni odvodni sistemi izrokovali su plavljenje područja Pjanića, Kapića i Tršca u cazinskoj općini. Pod vodom je na desetine stambenih i pomoćnih objekata.

Vodostaj Vrbasa u porastu, Usora se izlila kod Teslića

Klizište koje je aktivirano ugrožava jednu kuću u ulici Braće Miletića u Banjoj Luci, dok je u općini Teslić usljed izlivanja rijeke Usore u naselju Vrela otežan saobraćaj na regionalnom putu Teslić-Doboj i odvija se jednom kolovoznom trakom.

Iz Civilne zaštite Republike Srpske danas je potvrđeno i da se rijeka Sana kod Prijedora djelimično izlila u mjesnim zajednicama Tukovi i Raškovac i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta nekoliko domaćinstava.

Vodostaji ostalih rijeka su u porastu, ali ispod kota redovne odbrane od poplava, potvrđeno je u Odsjeku za hidrologiju entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Od jutros su na području općine Kozarska Dubica na snazi redovne mjere zaštite od poplava zbog povećanog vodostaja Une. Tu odluku donio je jutros Štab za vanredne situacije te lokalne zajednice. Nadležne službe su u pripravnosti i spremne da adekvatno reaguju ako bude potrebno.

Posted by on 2014-09-04. Filed under Banja Luka, Kozarska Dubica (Bosanska Dubica), Teslić, Vijesti iz BH gradova, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login