Novi snijeg donio nevolje u svim srebreničkim selima

Srebrenica, snijegStanje elementarne nepogode na području općine Srebrenica je i dalje na snazi. Snijeg neprestano pada od četvrtka, a ekipe za čišćenje, koje su na terenu, danonoćno pokušavaju ukloniti visoke snježne nanose.

Visina snježnog pokrivača u gradu je oko 70 cm, dok su u planinskim dijelovima općine smetovi visoki i do 2,5 metra. Najkritičnije stanje je i dalje u selima Luka i Krušev Do. Mašine su na sedmom kilometru od ovih sela, a mještani, zameteni u snijegu bez ogrjeva, polako gube strpljenje.

Enver Duraković, mještanin sela Luka, rekao nam je u telefonskom razgovoru da u ovom mjestu ima ljudi koji žive u drvenim kućama. Njima je već ponestalo ogrjeva, a zbog visine snijega koji im je blokirao prilaze nisu u mogućnosti osigurati dodatne količine ogrjeva.

Hasudin Mustafić, stručni saradnik Civilne zaštite općine Srebrenica, kaže da će problema u čišćenju snijega biti tokom predstojećeg vikenda jer snijeg ne prestaje da pada, a Općina nema dovoljno dobru mehanizaciju za čišćenje visokih snježnih nanosa.

“Još uvijek se vrši čišćenje puta za naselje Šubin u Mjesnoj zajednici Skenderovići i za naselja Luka i Krušev Do”, izjavio je Mustafić.

Novi snijeg zameo je i putne pravce koje su dežurne ekipe uspjele da očiste prethodnih dana.

U svim osnovnim i srednjim školama na području općine Srebrenica časovi su bili skraćeni, a područna škola u Osmačama zbog visokih snježnih nanosa i nepročišćenih puteva, nije radila.

Odlukom resornog ministarstva od 6. do 10. februara u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj neće biti nastave. Kao razlog takve odluke navode se niske temperature i obilne snježne padavine u većini općina Republike Srpske.

Snabdijevanje grada i prigradskih naselja vodom i strujom danas je uredno, a Civilna zaštita općine Srebrenica je u pripravnosti i dežuraće tokom cijelog vikenda, da bi svim građanima bili na raspolaganju, i u slučaju nevolje pristigli u pomoć.

Posted by on 2012-02-04. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login