Novi snijeg na kolovozima

snijeg, put, saobraćajI pored novih snježnih padavina, prohodnost većine puteva u Bosni i Hercegovini jutros je dobra, mada se i dalje saobraća otežano i usporeno.

Posebno se upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

Ekipe putne operative intervenišu na svim dionicama, a apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Putni pravac Čapljina-Ljubuški jutros je otvoren za saobraćaj, ali se tokom dana očekuje ponovo zatvaranje, zbog nastavka čišćenja snijega i leda.

Dionica M-20 Gacko-Tjentište (preko prevoja Čemerno) prohodna je za vozila do 3,5 tone. Na pojedinim dionicama kolovoz je sužen, pa je otežano mimoilaženje. Dodatno, na ovoj dionici postoji opasnost od lavina i smetova.

Po naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite dozvoljen je saobraćaj svim motornim vozilima, uz punu kontrolu saobraćaja od strane nadležnih policijskih uprava, prema uslovima na terenu, konvojima ili na drugi način.

Privremeno je zabranjen saobraćaj teretnih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na magistralnim putevima M-18 Brod na Drini-Kula i M-20 Brod na Drini- Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preko prevoja Romanija (Sarajevo-Rogatica) obavezna je upotreba lanaca.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša i Hum (zatvoreno sa crnogorske strane). Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj i Crnoj Gori, teretna vozila sa prikolicom i šleperi na graničnim prelazima Doljani i Klobuk, saobraćaju uz policijsku pratnju. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja.

Posted by on 2012-02-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login