Novi sporazum o procesuiranju ratnih zločina

BiH, Srbija

BiH, Srbija

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegova koleginica Jadranka Lokmić Misirača iz Bosne i Hercegovine  potpisaće u četvrtak u Bruxellesu Protokol o saradnji i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina.

– Ovaj protokol doprinjeće efikasnijem vođenju postupaka, eliminisanju vođenja paralelenih istraga, a olakšaće i uzajamnu razmjenu dokaza, rekao je Vukčević Tanjugu.

– Takođe će doprinjeti prevazilaženju situacija kada se dogodi da se dokazi nalaze u jednoj državi, a učinilac krivičnog djela ratnih zločina u drugoj, napomenuo je Vukčević.

On je naglasio da će srpsko tužilaštvo nakon potpisivanja tog protokola imati regulisanu saradnju, kada su u pitanju istrage ratnih zločina, sa svim državama u regionu.

Potpisivanju Protokola treba da prisustvuje i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, koji je u utorak položio zakletvu, zatim direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierre Mirel, kao i drugi visoki evropski zvaničnici.

U popodnevnim satima planirano je da se delegacija srpskog tužilaštva u Bruxellesu sretne s glavnim tužiocem specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Clintom Williamsonom, javlja Tanjug.

Pregovori između srpskog i bh. tužilaštva oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dvije godine.

BiH i Srbija vodile su paralelne istrage slučajeva Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice, zbog nemogućnosti izručenja državljana i nepostojanja pravne osnove za saradnju.

Posted by on 2013-01-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login