Novinari protiv sebe osim PODZEMLJA imaju VLAST, POLICIJU I TUŽILAŠTVO”

Konferencija pod nazivom „Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja (Napadi na novinare, zastrašivanje, cenzura, protesti, pravna zaštita, zakonska regulativa)” odražan je danas u Banjaluci. Na samoj konferenciji učestvovao je veliki broj novinara, urednika i drugih stručnjaka koji su analizirale stanje u medijima u BiH.

novinari

Konferenciju je organizovao Banjalučki centar za ljudska prava, Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka i Udruženje BH novinari, a na panelima se raspravljalo o uticaju zakona na medijske slobode i ljudska prava, lažnim vijestima bez granica (off-shore medijima) i gušenju novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima.

Važno je spomenuti da su novinarstvo i novinari na području Balkana na svakodnevnom udaru od strane političara, interesnih grupa, biznismena i ostalih pojedinaca i grupa koje smatraju da njihove zakulisne radnje treba da prođu neprimjećeno.

Dešavanja sa grupom „Pravda za Davida” i zabrane okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci, pokazale su da se skoro svaki bunt protiv vlasti i svaka riječ izgovorena protiv vlastodržaca i nerada državnih organa mogu gledati kao akti usmjereni protiv države. U Srbiji se događaju dešavanja naroda u vidu skupova pod nazivom „1 od 5 miliona”, a u Hrvatskoj novinari protestuju protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra, dok se protiv novinara vodi preko 1000 sudskih procesa u Hrvatskoj.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari rekao je da se novinarske slobode sve više svode na činjenicu da možete mirno pisati šta god hoćete pod kontrolom 2-3 cenzora.

“U surovim bh prilikama to znači da novinar za sobom ima nečiju pesnicu, pištolj ili motku ili ima urednika. Po mom mišljenju dio naših urednika gori su od dijela naših političara, jer oni idu preko mrtvih kolega i kolegica samo da bi udovoljili zahtjevima svojih političkih mentora koji su ih tu instalirali. Ponašaju se po principu ‘ja to hoću’, ne obazirući se na to da li će mu kolega biti u smrtnoj opasnosti, da li će se uopšte vratiti i kako će se vratiti. Njih samo zanima snimak i ništa više”, rekao je danas na konferenciji Divković.

On dodaje da dio naše rukovodne profesije zapravo su isti kao naši političari, jer oni kreiraju i stimulišu napade na novinare.Prema evidenciji linije za pomoć novinarima pri Udruženju BH novinari imamo 1,2 napada sedmično u BiH, a Divković kaže da je ta statistika sama po sebi dovoljno porazna.

TUŽILAŠTVO SPAVA DEBELIM SNOM VEĆ DECENIJAMA

“Naše tužilaštvo spava debelim snom već decenijama nije još ni jednom od tih napada na novinare dovoljno ozbiljno procesuirala. Nisu se čak ni udostojili da efikasno završe najkrvaviji napad na novinara Vladimira Kovačevića. U toj situaciji govoriti o medijskim slobodama je licemjerno”, kaže Divković i kaže da bi oni koji tek planiraju da se bave novinartvom trebalo bi dobro da razmisle, jer oni protiv sebe osim podzemlja imaju vlast, policiju i tužilaštvo, odnosno sve oni koji su po zakonu i svojoj funkciji dužni da ih brane.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka rekao je da je u cijelom region primjetno opadanje medijskih sloboda.

“BiH je ove godine na 63. mjesto po pitanju medijskih sloboda prema izvještaju Reortera bez granica, Hrvatska je na 62. mjestu, a iza nih je Srbija na 108. mjestu. U cijelom region ugrožena su ljudska prava i medijske slobode i sve ono što se podrazumijeva u demokratskim zemljama. Porazno je što sve veći broj građana smatra da je opravdano udariti novinara, kao i kad vidimo kako se zvaničnici ponašaju prema novinarima. Pored toga porazno je što imamo niz nerješenih slučajeva napada na novinare, kao i to što još uvijek nije do kraja riješen pokušaj ubistva kolege Vladimira Kovačevića. Sve to dodatno zabrinjava kad govorimo o slobodi medija u BiH”, rekao je Vukelić.

Današnja konferencija otvorila je mnoga pitanja o zaštiti novinara, kao i potrebi da se ta zaštita zakonski na bolji način uredi. Sama konferencija privukla je veliki proj novinara i medijskih radnika.

Posted by on 2019-05-19. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login