Novinarstvo u BiH je i dalje opasna profesije

novinariNovinarstvo u BiH je i dalje opasna profesije, a to je potvrdio i izvještaj Nezavisnog nadzornog tijela Freedom House iz Washingtona u kojem se navodi da je BiH djelomično slobodna zemlja i da se nalazi na 103 mjestu u svijetu između Nigerije i Haitija – kazala je generalna tajnica Udruženja “Bh. novinari” Borka Rudić.

Ona je to izjavila na prezentaciji istraživanja “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH” u organizaciji Udruženja “Bh. novinari” i njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH povodom 3. maja – Dana slobode medija.

“Naše istraživanje pokazuje da političari imaju najviše uticaja na medije i da su oni najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH” – naglasila je Rudić.

Objasnila je da je ovo istraživanje obuhvatilo 505 mišljenja građana, koji i dalje još uvijek najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama. Dodala je da je prošle godine opadalo povjerenje građana u nevladine organizacije, koje je ove godine ponovo poraslo.

Naglasila je da su istraživali i koje teme bi građani željeli da čuju u predstojećoj predizbornoj kampanji, a to su teme o zapošljavanju, položaju i perspektivi mladih, ekonomskim pitanjima, korupciji, a najmanje o pitanjima promjene Ustava, priključenju EU i NATO-u.

“Prema rezultatima istraživanja građani smatraju da bi se poboljšale medijske slobode ukoliko bi se unaprijedila primjena zakona koji postoje u BiH i adekvatnije sankcionirali napadi na novinare” – kazala je.

Rudić je dodala da je u BiH između dva Svjetska dana slobode medija zabilježeno 50 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara dodajući da su najčešći uzroci politički i verbalni pritisci.

Direktorica organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH Judith Illerhues kazala je da su zajedno s Udruženjem “Bh. novinari” dosad već pet puta učestvovali u istraživanju medijskih sloboda u BiH.

“Mi se zauzimamo za razvoj demokratije i socijalne pravde, a mediji su vrlo bitna poluga kada se govori o jačanju demokratije” – kazala je.

Ocijenila je da su mediji u BiH i Njemačkoj pod velikim pritiskom, jer zakoni nisu blagonakloni prema medijima ili se nikako ne implementiraju.

Posted by on 2014-05-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login