Novo priznanje za film “Velika bijela kuća”

Dokumentarni film “Velika bijela kuća“ koji je snimila grupa mladih liječenih od raka koji djeluju u sklopu Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ MladiCe sa mentorom Zoranom Ćatićem, osvojio je prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na studentskom film festivalu u Sofiji.

Velika bijela kuća

Nakon što su ostvarili uspjeh ušavši u oficijelni takmičarski program 6. Internacionalnog studentskog film festivala “New wave“ u Sofiji, koji se održao od 17. do 20. aprila, predstavnici MladiCa koji su otputovali na festival, Harun Šabić, Muhamed Mahmić i Fuad Halilović, nisu se vratili praznih ruku.

Kako je saopćeno iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, od 4.000 prijavljenih filmova na festival, samo njih 70 iz 16 zemalja ušlo je u oficijelni takmičarski program i dobilo priliku da se bori za prestižne nagrade.

-U Sofiju smo došli s namjerom da predstavimo film i pokažemo ljudima šta je to što trebaju djeca oboljela od raka i mladi koji su preživjeli isto. Film je inspirisan i nazvan po velikom projektu Roditeljske kuće Udruženja Srce za djecu te pokazuje koliko ona znači našim mališanima te koliko bi značila nama da smo je imali za vrijeme svog liječenja. Stoga, ovu nagradu posvećujemo novoj Roditeljskoj kući u Tuzli čija izgradnja treba početi u ovoj godini. Pozivamo sve dobre ljude da zajedno s nama omoguće našim mališanima sa Tuzlanskog kantona da dobiju svoj drugi dom, svoju Roditeljsku kuću u Tuzli – rekao je Harun Šabić, jedan od predstavnika MladiCa koji je bio učesnik festivala u Sofiji.

Dokumentarni film “Velika bijela kuća“ u oktobru prošle godine osvojio je glavnu nagradu – Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018.

Posted by on 2019-04-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login