Novo priznanje za srebreničku ‘Kuću dobrih tonova’

Kuća dobrih tonova

Kuća dobrih tonova

“Kuća dobrih tonova” osvojila je još jedno priznanje, “Nagradu za međukulturalno dostignuće 2018.” (Intercultural Achievement Award 2018) koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije.

“Drago nam je što je baš ‘Kuća dobrih tonova’ osvojila nagradu za međukulturalno dostignuće jer ovaj projekat ostvaruje važan cilj u povezivanju multietničkih zajednica u Srebrenici uz pomoć muzike kao ljekovitog sredstva za pomirenje”, naveli su iz Ministarstva.

“Nagrada za međukulturalno dostignuće 2018.” dodjeljuje se od 2014. godine za uspješne projekte usmjerene na rješenje u oblasti interkulturalnog dijaloga, kako u Austriji, tako i na globalnom nivou.

“Veoma sam počastvovan što smo dobili još jedno međunarodno priznanje. Zahvaljujem se ljudima koji su prepoznali naš trud i nagradili nas za naše aktivnosti. Zahvaljujem se i našoj djeci, našim članovima iz Potočara, Srebrenice, Bratunca i Skelana koji marljivo rade. Njihov rad je, ne bez razloga, nagrađen. Uspjeli smo za kratko vrijeme da budemo svrstani na međunarodnu muzičku mapu. Trudimo se da iz Srebrenice pošaljemo poruku mira, razumijevanja i tolerancije”, kaže direktor “Kuće dobrih tonova”, Ismar Porić.

Član “Kuće dobrih tonova” Haris Mujić smatra da je nagrada krajnje zaslužena.

“Ovu nagradu smo zaslužili jer mi ovdje radimo na učvršćivanju suživota. Svakodnevno se dužimo, učimo svirati i pjevati. Otvoreno razgovaramo sa vršnjacima druge vjere i dobri smo prijatelji. Kada putujemo na koncerte pomažemo se i zajednički rješavamo sve probleme, ako ih bude. Ujedno, upoznajemo i drugare iz drugih zemalja”, ističe Haris Mujić, koji je član “Kuće dobrih tonova” punih osam godina.

Milica Zekić ima 12 godina i redovna je članica “Kuće dobrih tonova”.

“Zahvaljujući ovoj organizaciji naučila sam da pjevam i da sviram klavir. Osim toga, stekla sam mnogo prijatelja i ovdje, ali i prilikom nastupa u Beču, Sarajevu i Mostaru. Ovo mi je odskočna daska za moj cilj, a to je da postanem profesorica klavira”, kaže Milica Zekić.

U protekle tri godine ovo je treća međunarodna nagrada za “Kuću dobrih tonova” iz Srebrenice. Prva je glavna nagrada “Filipin anđeo” u Njemačkoj iz 2015. godine za kampanju “Kad se srca slože” koja je prikupljala sredstva za pomoć žrtvama velikih poplava tokom 2014. godine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji gdje su djeca prikupila 10.000 eura za obnovu poplavljenih škola u regiji.

Druga nagrada uručena je 2017. godine, prestižna američka nagrada “Top achievement in music” koju dodjeljuje Global Music Award za pjesmu “Love People” koju je napravio je dječiji hor “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, zajedno sa 15 horova, 1.000 djece iz čitavog svijeta, čime je ova pjesme postala globalna dječija himna.

“Ova priznanja nas obavezuju da još više radimo i podižemo standarde. Već narednog mjeseca ovdje organizujemo orkestralni horski kamp u kojem će učestvovati oko 250 djece iz zemalja regije. Radićemo na kraju jedan zajednički koncert i to će biti najmasovnija scena i nadam se da će to biti uspješno završeno”, naglašava Porić.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 5 do 17 godina.

Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

 

Posted by on 2018-06-18. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login