NP “Una” i Una regata u IPA Adriatic projektu “Zero Waste”

Una regataUna regata u Nacionalnom parku „Una“ u Bihaću jedna je od dvije manifestacije odabrane u Bosni i Hercegovini, na kojoj će u okviru IPA Adriatic projekta prekogranične saradnje „Zero waste“ (Nula otpada), čija je ukupna vrijednost 1,28 miliona eura, biti pokazano kako je nizak utjecaj na okoliš ili „Nula otpada“ moguće ostvariti.

„Zero waste“, u koji je uključeno šest zemalja jadranske regije, promovira pristup informacijama da bi se okoliš očuvao, te razmjenu najboljih praksi prilikom organiziranja manifestacija i događaja, kako bi se u skladu s pravilnim upravljanjem otpadom došlo do rezultata – održavanje velikih skupova, koji iza sebe ostavljaju čistu prirodu.

Projekt je započeo u junu 2012. godine i trajat će do oktobra 2015., a od ukupne vrijednosti projekta na partnere i manifestacije u BiH će biti utrošeno 105.000 eura. Krajišku avanturu na Uni kandidiralo je Federalno ministarstvo turizma i okoliša, čime je potvrdilo značaj Una regate u ukupnoj turističkoj ponudi, ali i ekološkom podizanju svijesti u našoj zemlji.

S obzirom da učesnici regate značajnim dijelom veslaju na području Nacionalnog parka „Una“, direktor Amarildo Mulić izrazio je zadovoljstvo što je Una regata postala dio ovog važnog regionalnog projekta.

“Kada je u pitanju realizacija ovog projekta, detalji će biti poznati i nama, kada dobijemo konkretno aktivnosti iz projekta, međutim moram reći da je ona povezana sa podizanjem ekološke svijesti, dobrim upravljanjem otpadom i naravno prikupljanjem i selektiranjem otpada”, izjavio je Mulić.

Una regata turistički je brend Unsko-sanskog kantona (USK), iako je posljednjih godina opao interes za učešće u njoj. U Nacionalnom parku „Una“ nadaju se da će ovogodišnja organizacija biti bolja i da će privući značajan broj domaćih i stranih turista.

“Zajednički interes je da se regata poboljša, potakne njena promocija i vrati joj se „stari sjaj“, zajedno sa organizatorima, te svim subjektima i partnerima, koji treba da se uključe kako bi ona bila „kruna promocije“ rijeke Une, NP „Una“, USK i svih vrijednosti ovog podneblja”, dodao je Mulić.

Posted by on 2014-04-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login