NPS: Premijera predstave “Svetica tame”

Svetica tamePremijeru predstave “Svetica tame”, autora Venka Andonovskog (Makedonija) u režiji Gradimira Gojera, publika će moći pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevo 19. juna 2014. u 20:00 sati.

Ovo je prvo izvođenje u svijetu životopisa/smrtopisa najveće humanitarke svijeta Majke Tereze. Osim režijske postavke Gradimir Gojer je uradio adaptaciju teksta, kreirao scenografiju, kao i muzičku dramatugiju predstave. Inače, originalnu muziku za predstavu napisao je Đelo Jusić, a reditelj u predstavi koristi i izbor muzike iz Mozartovih djela.

U ovoj predstavi internacionalnog karaktera uloge ostvaruju glumci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Glavnu i naslovnu ulogu igra Kostadinka Velkovska. Kostimograf predstave je Vanja Popović.

Producent je HKD Napredak, a predstavu su pomogli Ambasada Republike Makedonije u BiH (otpravnik poslova Valentin Mitrovski), Ambasada Republike Albanije u BiH (veleposlanik Flamur Gaši), te osobno kardinal Vinko uzoriti Puljić i monsinjor Franjo Komarica – biskup banjalučki, kao i Narodno pozorište Sarajevo (v. d. direktora Gordana Hernovica).

U povodu rada na predstavi reditelj Gradimir Gojer je izjavio: “Radeći sa ansamblom u kojem igraju glumci iz Sarajeva, Mostara i Prištine pokušao sam i pokušavam podići prvi u svijetu scenski spomenik Majci Terezi. Ubijeđen sam da za predstavu postoji interesovanje u regionalnim razmjerama. Sretan sam što smo prvi koji pokušavamo, na ovaj način, Majci Terezi odužiti dio duga za sve ono što je ona učinila svijetu”.

U predstavi igraju: Kostadinka Velkovska, Muharem Osmić, Alija Aljović, Ilir Tafa, Irena Mulamuhić, Aida Bukva, Staša Dukić, Gradimir Gojer i Ahmed Duvnjak.

Zbog velikog interesovanja publike HKD Napredak i direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo učinit će napor da se do kraja juna i početkom jula predstava “Svetica tame” izvede još nekoliko puta.

Posted by on 2014-06-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login