NVO neće imati pravo glasa u donošenju odluka bitnih za životnu sredinu u RS

Ekološke nevladine organizacije biti će isključene iz procesa donošenja odluka bitnih za životnu sredinu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Izmjenama Zakona o zaštiti životne sredine RS, ukida se Savjetodavno vijeće u kojem su stručna javnost i civilno društvo imali pravo na svoje predstavnike.

ekologija, hidroelektrana, MHE, Pliva, Šipovo
ekologija, hidroelektrana,

Glas stručne javnosti i nevladinih organizacija o zaštiti životne sredine postaje sve tiši. U Zakonu o zaštiti životne sredine Bh. entiteta Republika Srpska briše se član 32. Ukida se Savjetodavno vijeće od 7 članova u kojem su sjedili i predstavnici civilnog društva.

“Nevladin sektor. Zna se njegova uloga. On nek se bavi poslom za koji je registrovan. Da oni mogu učestvovati u donošenju odluka, ne vidim nijedan osnovan razlog. Oni trebaju da ukazuju na sve ono što bi moglo da utiče na devastaciju prostora prirode, ali da budu u potpunosti objektivni i da ne favorizuju određene investitore, druge ne”, kaže Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska .

Nudimo mišljenje više, odgovaraju u Centru za životnu sredinu. Kažu da ne traže da donose odluke već da kroz Savjetodavno vijeće svojim stručnim
mišljenjem pomognu u donošenju što kvalitetnijih odluka u cilju zaštite životne sredine.

“U tom smislu, na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva i zalaganja, imamo šta da kažemo. Predstavljamo veliki broj ljudi odnosno građana RS koji preko nas mogu da utiču na takve odluke odnosno da daju savjete ministarstvu”, ističe potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bijelić.

Dok poslanici raspravljaju o Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine RS, nevladin sektor apeluje na poslanike Narodne skupštine da amandmanima traže vraćanje Savjetodavnog vijeća.

“Mi smo više puta govorili da bi trebalo da bude neko ne samo savjetodavno tijelo nego i tijelo koje će kontrolisati kako se koriste prirodni resursi Republike Srpske. Međutim, jasno je nama zašto nije prihvaćen taj prijedlog. Nije prihvaćen jer bi tada bilo transparentno ko dobija koncesiju na recimo rijekama, ko stavlja rijeke u cijevi”, kaže poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

Glas civilnog sektora u donošenju svih odluka mora da se čuje. Ovo poručuju u Centru za promociju civilnog društva. Kažu da nevladin sektor nije sam sebi svrha već predstavljaju glas građana u procesima donošenja odluka.

“I to je zapravo naša obaveza, da učestvujemo, kako u smislu znanja i ekspertize koje organizacije civilnog društva dakako da imaju a sa druge strane je to i glas građana”, naglašava Dragana Cvjetković iz Centra za promociju civilnog društva.

Borci za zaštitu životne sredine pozivaju se i na Arhusku konvenciju, prema kojoj se građanima omogućava slobodan pristup informacijama, ali i učešće u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine.

Posted by on 2020-07-01. Filed under Banja Luka, Ekologija, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login