Obama odgodio posjetu Aziji i Australiji

Barack Obama

Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama odgodio je posjetu Indoneziji, Guamu i Australiji iduće sedmice, kako bi se usredsredio na donošenje zakona o reformi zdravstva u Predstavničkom domu Kongresa, objavila je u petak Bijela kuća.

Početak njegove pacifičke turneje pomaknut je s 18. na 21. mart, prema glasnogovorniku Bijele kuće Robertu Gibbsu.

“Predsjednik će odgoditi polazak za Indoneziju i Australiju, prema sadašnjem rasporedu odlazi u nedjelju, a Prva dama i djevojčice neće biti na tom putu”, saopćio je Gibbs.

“Obama je već ranije izrazio spremnost da odgodi posjet, kako bi radio na zdravstvenoj reformi”, rekao je visoki dužnosnik administracije .

Predsjednikova turneja je postala izvor frustracija među mnogim demokratskim kongresnicima, koji su se privatno žalili na Bijelu kuću da ih prisiljava na brzo glasanje o zdravstvenoj reformi, kako bi Obama i njegova porodica mogli iduće sedmice na putovanje, piše u petak The New York Times.

Obama je pristao odgoditi svoj odlazak za 21. mart i skratiti putovanje samo na službene kontakte, kako bi pokazao fleksibilnost u završnom pritisku za donošenje zakona o zdravstvenom zbrinjavanju, te imao više vremena za uvjeravanje skeptičnih članova Predstavničkog doma.

Izlet se poklopio s proljetnim školskim praznicima Malie i Sashe Obama, a trebao je biti njihov prvi posjet Indoneziji, gdje je njihov otac živio nekoliko godina, kao dijete.

Bijela kuća, svjesna kritika da je pacifička turneja više porodični odmor nego službeni put, promijenila je planove pod pritiskom rasprave o zdravstvenoj reformi, ključnom unutarnjepolitičkom prioritetu administracije.

Obama bi se trebao vratiti u Washington 26. marta.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login