Obama: Tražimo diplomatsko rješenje

Barack Obama

Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da će nastaviti sa diplomatskim naporima za uklanjanje sirijskog hemijskog naoružanja, ali je vojsci naredio da bude u stanju da reaguje ukoliko te mjere ne uspiju.

U televizijskom obraćanju Obama je rekao da je od Kongresa zatražio da odgodi glasanje za odobrenje upotrebe sile.

On je naglasio da se njegova administracija dugo protivila pozivima za vojnu akciju u Siriji, jer nije vjerovao da se na taj način može riješiti građanski rat.

Prema njegovim riječima, mišljenje je promijenio nakon hemijskog napada u predgrađima Damaska 21. avgusta.

Sirijska vlada negira da je odgovorna za napad i okrivljuje pobunjenike, koji pokušavaju da sa vlasti uklone režim predsjednika Bashara al-Assada.

Obama je istakao da su SAD znale da je Assadov režim odgovoran za napade.

“Znali smo da se Assadovo osoblje za hemijsko ratovanje pripremalo za napad nedaleko od oblasti u kojoj pripremaju nervni gas sarin. Podijelili su maske vojnicima i onda su ispalili rakete iz oblasti pod kontrolom režima na 11 naselja koja su pokušavali da očiste od opozicionih snaga”, rekao je Obama.

Šef Bijele kuće je dodao da sličan napad nije samo kršenje međunarodnog zakona već da i predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost SAD.

Britanski BBC ocjenjuje da je Obamin govor bio jasan, ali da mu je u potpunosti nedostajala strast i novi argumenti.

Britanija, SAD i Francuska u UN traže određivanje vremenskog roka i posljedice ukoliko Sirija ne uspije da ispoštuje eventualnu rezoluciju. Washington je upozorio da “neće biti zavaran taktikom odugovlačenja”.

Rusija je saopštila da je neprihvatljiva bilo koja rezolucija u kojoj će za hemijski napad biti okrivljen sirijski režim.

Izvori iz britanske vlade rekli su BBC-u da se još usaglašava tekst zajedničke rezolucije SAD, Francuske i Britanije o sirijskom hemijskom naoružanju.

Posted by on 2013-09-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login