Obilježavanje 69 godina radijskog emitiranja u BiH

radio, Sarajevo, BiHDanas se obilježava 69. godišnjica početka emitiranja radio programa u BiH. Na današnji dan 1945. godine, nekoliko dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.

“Smrt fašizmu, sloboda narodu, ovdje radio Slobodno Sarajevo”, oglasio se prvi spiker Đorđe Lukić Cigo, nakon što su završene pripreme za pokretanje programa. Historija će pamtiti i poručnika oslobodilačke Armije Aliju Nuhbegovića, koji je dobio zadatak da stvori uvjete za pokretanje radija, te je na neki način bio i prvi rukovodilac nečega što se toliko godina kasnije pretvorilo u Javni servis emitiranja.

BH radio 1, koji nosi svijetle tradicije onog radija iz 1945. godine, proglasio je godinu dana koja je pred nama, od 10. aprila ove godine, do 10. aprila 2015. godine, Godinom radija, u kojoj će, sve do sedamdesetog rođendana, radio pokušati još više unaprijediti svoju aktuelnost, objektivnost i prepoznatljivost, te postati još relevantniji izvor na BH medijskom tržištu.

Samostalni sindikat uposlenika Javnih RTV servisa danas će obilježiti postojanje radija i televizije u BiH.  Tim povodom u 12 sati i 30 minita će biti položeno cvijeće na spomen ploču radnicima ubijenim tokom rata od 1992. do 1995. godine, a potom otvorena izložba fotografija uposlenih radnika RTV-a, koje, snimane u dugom periodu, predstavljaju i jednu vrstu vremeplova. Autor ove postavke je Dalibor Beran.

Posted by on 2014-04-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login