Obilježavanje godišnjice borbe mještana Kruščice

Obilježavanje godišnjice borbe mještana Kruščice održat će se danas u 12 sati na mostu Hrabrih žena Krušcice, u selu Krušcica kod Viteza.

Krušćica, protest, foto: Ajdin Kamber
Krušćica, protest, foto: Ajdin Kamber

Obilježavanje godišnjice organizira se u povodu godine dana od kako je grupa žena iz sela Kruščica, danas poznatija kao “Hrabre žene Kruščice”, tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene rijeke, čime je spriječila izgradnju dvije mini hidroelektrane, navodi se u priopćenju Grupe “Hrabre žene Krušcice”.

Na godišnjici obilježavanja članice grupe pripremit će performans koji govori, kako ističu, o napadu policijskih snaga na žene Krušcice, kao i o svim prekršenim procedurama pri izdavanju dozvola za izgradnju mini hidroelektrana.

Podsjećaju kako mještani Kruščice vode pravnu bitku kojom su do sada isposlovali nekoliko uspješnih sporova pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, a čije sudske odluke se odnose na nezakonistosti u postupcima i ponavljanje postupaka koji se tiču okolinske dozvole, urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

Posted by on 2020-08-24. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login