Obilježavanje obljetnice proboja logora Jasenovac

Jasenovac

Jasenovac

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet počeklo je obilježavanje 68. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, javila je Fena.

U nazočnosti državnog vrha, preživjelih logoraša i mnogih drugih održava se komemoracija s porukom da se žrtve ne smiju zaboraviti niti zločini ponoviti.

Pozdravljajući sve nazočne, predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak rekla je kako je prisjećanje na one, koji su svoju različitost u nacionalnosti i vjeri platili svojim životom, poruka da se zločin i strahote kakvi su se događali u logoru Jasenovac na smiju ponoviti. Mladim se generacijama komemoracijom prenosi istina o tim događanjima, rekla je Sedmak, istaknuvši kako je samo 107 logoraša preživjelo proboj iz logora 22. aprila 1945.

Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj, rekla je, ostati nepoznanica, jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dijete do dobi od 14 godina, kazala je Sedmak.

Koncentracijski logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima i mnogim stratištima s obje strane rijeka Save i Une, od avgusta 1941. do 22. aprila  1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti, javila je Fena.

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručit će živućim sudionicima proboja odlikovanje Reda Stjepana Radića, a javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac Povelju Republike Hrvatske. Predsjednik će uručiti i priznanja Ante Bakotić svim preživjelim sudionicima koja im dodjeljuje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac.

U molitvi nakon obraćanja na komemorativnoj svečanosti sudjelovat će predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, a zatim će biti položeni vijenci u podnožju spomenika Cvijet.

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Posted by on 2013-05-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login