Obilježeno 30 godina djelovanja slikarske Grupe KaMeN

Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice je, u okviru Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, organizirao izložbu radova trojice značajnih bosanskohercegovačkih slikara, koji na ovaj način obilježavaju tridesetogodišnjicu djelovanja grupe slikara “KaMeN”.

Ovu neformalnu grupu čine Edin Numankadić, Anto Kajinić i Mirko Marić, koji su svojim radom neizbrisivo obilježili domaću likovnu scenu.

Na otvaranju izložbe grupe “KaMeN” o likovnoj poetici slikara Edina Numankadića, Ante Kajinića i Mirka Marića govorio je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, koji je istakao da se radi o postavci koju “sličnosti i različitosti njihovih triju umjetničkih koncepcija čine ovu izložbu zaokruženom i rječitom”.

Grupa “KaMeN” je utemeljena 1987.godine u Zenici i kao trio umjetnika djeluju u zemlji i inozemstvu postavljajući zajedničke izložbe “s namjerom da prezentira autentičnu i oniričnu umjetnost”.

Do sada su organizirane izložbe grupe u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Širokom Brijegu, Skoplju (Makedonija), Novom Sadu (Srbija), Ljubljani (Slovenija) i Grazu (Austrija). O radu grupe i umjetnika u njoj pisali su renomirani povjesničari umjetnosti Ješa Denegri (Beograd), Zvonko Maković (Zagreb), Meliha Husedžinović (Sarajevo), Antun Karaman (Dubrovnik) i mnogi drugi.

Posted by on 2017-04-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login