Objavljen roman za djecu “Priče iz velike šume”

Priče iz velike šumeU izdanju tešanjske izdavačke kuće “Planjax” iz štampe je izašao novi roman za djecu “Priče iz velike šume” autora Mehmeda Đedovića, koji je ilustrirala Sanela Husić-Musabašić.
Radnja knjige događa se u Velikoj šumi koja je kao pozornica na kojoj susrećemo sve njene razigrane likove.

Tu su poštar Srećko (golub) i Princ golubova, tu je i vjeverica Jelica, pa sova, srna, zec, soko, medvjed, riba, miš i svi drugi stanovnici šume koje pisac utkiva u priče, onako kako ga privuku nekom svojom osobenošću, originalnošću, duhovnim ili nekim drugim kreativnim bogatstvom, nekom sposobnošću kao što su izdržljivost, hrabrost, dobrota, drugarstvo i slično.

To sve sa zadatkom da podstakne mladog čitaoca, probudi njegovu radoznalost, intenzivira razmišljanje, aktivira ljubav, pravednost, humanost.

Pisac za djecu i recenzent knjige Muhidin Šarić istakao je da Đedović priča s unutrašnjom mekoćom, toplinom i osjećajnošću. Uvodi mladog čitaoca u svijet realne bajke gdje vrlo vješto isprepliće zbilju i maštu.

“Dječak Riki je realan, Zeb je irealan – vilenjak. Treba konstatirati da je Velika šuma sa svim svojim pričama tajnovita i magična”, navodi on.

Naglašava da će “Priče iz velike šume” opravdati i zadovoljiti i najtananije čitalačke ukuse te velikim i malim čitaocima pružiti ljepotu priče koju neće samo tako zaboraviti.

Mehmed Đedović se, kao prozni pisac, u bh. književnost poodavno upisao. Njegov prvjenac u literaturi za djecu bio je roman “Ime mi je Pahulja”, koji je u godini pojavljivanja ušao među čitaoce i u škole. Tom knjigom Đedović je najavio svoj izlet u književnost za djecu i to na najbolji način, a sa “Šumom” se pokazuje da to i nije bio izlet nego namjera.

Pisac ozbiljno prilazi temi o kojoj piše, tako da čitalac ima šta naučiti. Taj rukopis, osim literarne, ima i spoznajnu vrijednost koja u ovoj cjelini nije zanemariva.

Posted by on 2012-02-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login