Objavljen strip nastao prema jednoj od priča Karima Zaimovića

Karim Zaimović, Tajna Nikole TesleU časopisu Massachusetts Review je objavljen strip nastao prema jednoj od priča Karima Zaimovića “Tajna Nikole Tesle”.

Priču su pretočili u strip jako talentirani strip crtač Enis Čišić i novinar i prevoditelj Aleksandar Brezar.

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. vijeku i veliki ljubitelj stripa. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara.

Ipak, njegova knjiga, zbirka kratkih priča “Tajna džema od malina” osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u historiji bh. književnosti.

Knjiga nastala u periodu opsade prošle je godine pretočena u istoimenu pozorišnu predstavu u režiji Selme Spahić koja se prikazuje u SARTR-u, dok je sada dobila i strip varijantu.

Aleksandar Brezar se u decembru 2012. odlučio uhvatiti u koštac sa stripovanom verzijom Karimove priče, odabravši njemu najdražu “Tajna Nikole Tesle”.

– Raspitao sam se ko bi bio dovoljno sposoban da se, kao crtač, upusti u takvo nešto i tako sam upoznao Enis Čišića, genijalnog sarajevskog umjetnika i strip-crtača. Želio sam, također, da to bude neko iz BiH, jer mi je bilo važno da radim s nekim ko će znati da na papir prenese estetiku, arhitekturu i atmosferu života u Sarajevu i Bosni u vrijeme kada je Karim pisao svoje priče – kazao je on.

Posted by on 2014-09-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login