Objavljena antologija bh. poezije u izboru Marka Vešovića

Marko Vešović

Marko Vešović

Antologija poezije “Da je barem devedeset i treća” (Decenija i po bosanskohercegovačkog stvaralaštva”), u izboru Marka Vešovića, objavljena je u Izdavačkoj kući “Dobra knjiga”.

Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika s područja Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

Kako antologičar navodi, dok mu je pjesništvo u Federaciji bilo uglavnom poznato, poezija koja je nastajala u Republici Srpskoj bila mu je do nedavno neznana. Kako Vešović priznaje, ta nepoznanica bila je na njegovu sramotu, a u poeziji je uživao.

Vešović ističe i preokret kada je riječ o ženskom pjesništvu u BiH. Kako kaže, prije rata “ženski pjesnici bili su rijetki kao po groblju jagode, što bi rekli u Crnoj Gori”, ali u zadnjih 15 godina žene su preuzele ozbiljne mjere pritiv dominacije muškaraca u ovdašnjem pjesništvu.

Antologiju “Da je barem devedest treća” čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver,Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića…

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login