Objavljena selekcija XVI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica–Sarajevo

Nedžad FejzićBosanskohercegovački festival nacionalne dramaturgije i autorskog teatra bit će održan od 6. do 14. maja u Zenici i Sarajevu, a od 17 prijavljenih predstva publika će u takmičarskom programu vidjeti osam u produkciji pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je “Sjeme vremena: strah i/ili nada”, a selektor Festivala Nedžad Fejzić u glavni takmičarski program uvrstio je sedam predstva, u znak čuvanja tradicije jednu festivalsku premijeru.

Za selekciju Takmičarskog programa XVI Festivala bh. drame “Zenica – Sarajevo 2017.” predložene su predstave “Za šta biste dali svoj život?”, “Mrtve ribe plivaju na leđima”, “Otkrivanje žene”, “Bunar”, “Mirna Bosna”, “Moja Fabrika”, “Berlinski zid”, “Moje dete” i “Sve se nekako preživi, osim smrti”, koja je i festivalska praizvedba.

– Ove godine je bilo sedamnaest različitih projekata, od kojih se mom selektorskom oku učinilo da je osam predstava zaslužilo da se nađe u tom izboru, to su predstave koje su mahom pravljene u maniru klasične dramaturgije, uz dvije koje imaju i predznak dokumentarističkog teatra. Ono što objedinjuje sve te predstave je tematsko-motivski okvir da im je zajednički naziv ‘strah i nada’, i ja sam slijedeći tu matricu odlučio i predložio da se ovogodišnji festival održi u okviren u naslov ‘Sjeme vremena: strah i/ili nada’ – kazao je za Fenu selektor Nedžad Fejzić.

On smatra da ponuđene predstave nude i jednu vrlo pristojnu sliku onog savremenog trenutka bosansko-hercegovačkog teatra, a djelimično i regiona, jer dvije predstave su iz Srbije.

– Festivalske predstave su različitih poetika i sve su društveno angažovane, ozbiljno umjetnički promišljaju sopstveno vrijeme, te su reprezentativni predstavnici onog što je savremena bh. teatarska produkcija – istaknuo je on.

Na ovogodišnjem Festivalu u pratećem programu uvrštene su predstave, pobjednice dva najznačajnija i najstarija bh. pozorišna festivala, uz izvođenje predstave “Naš razred” u režiji Dine Mustafića, pobjednice 35. Pozorišnih/kazališnih igara BiH Jajce, te izvedba predstave “Drang nach Westen” (“Prodor na Zapad”) u režiji Lajle Kaikčije, koja je apsolutna pobjednica 33. Regionalnih susreta pozorišta/kazališta Brčko 2016.godine.

Posted by on 2017-04-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login