Objavljeni dobitnici nagrada Udruženja filmskih radnika BiH

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i ove je godine dodijelilo nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, te nagradilo najbolje studentske filmove.

film

film

Komisija za dodjelu nagrade “Ivica Matić” za 2016. godinu odlučila je nagraditi montažera Redžinalda Šimeku za izuzetno plodnu i uspješnu 2016. godinu u kojoj je radio kao montažer na filmu “Smrt u Sarajevu” u režiji Danisa Tanovića (Srebreni medvjed Berlinskog filmskog festivala), te na kratkometražnim filmovima “Sjećam se” u režiji Elme Tataragić (Specijalno priznanje kritike na Festivalu autorskog filma u Beogradu) i “Još jedan dan” u režiji Tine Šmalcelj.

Direktoru Mediteran Film Festivala Tomislavu Topiću pripala je nagrada za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim akcentom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

Akcionoj grupi UFRBiH za autorska prava u sastavu Pjer Žalica, Jovan Marjanović, Elma Tataragić i Amar Nović pripala je nagrada za doprinos bh. filmu i bh. filmskim autorima kroz mukotrpnu i tešku borbu za ostvarivanje autorskih prava na kojoj rade posljednje dvije godine.

Komisija je odučivala u sastavu: predsjednica Ines Tanović, te članovi Predrag Solomun i Melina Alagić.

Udruženje je dodijelilo i nagradu za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost bh. filmske industrije. Žiri u sastavu Aleksandra Mitrić-Štifanić (art direktorica i selektorica Internacionalnog filmskog festival Prvi kadar), Ivo Čolak (predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju) i Vedran Hrustanović (scenograf) dodijelio je tri nagrade – za najbolji bh. studentski film pripala je Katarini Živanović (Fakultet dramskih umjestnosti Bijeljina za film “Nadživjeti kornjaču”).

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Čistoća” Nevena Samardžića (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu), dok je Specijalno priznanje žirija dobio film “Zimsko sunce” Pilar Palomero (Sarajevo Film Academy), saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Posted by on 2017-08-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login