Obje strane u Libiji počinile ratne zločine

rat, LibijaSnage i jedne i druge strane u libijskom sukobu počinile su ratne zločine, a ovoj sjevernoafričkoj zemlji prijeti eskalacija napada i ubistava iz osvete ukoliko se ne uspostavi red, ocijenila je međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).

AI u svom izvještaju navodi da napadi snaga Moammara Gaddafija na civilne demonstrante predstavljaju zločin protiv čovječnosti, a da su proizvoljna zatvaranja, mučenje zatvorenika i otmice ratni zločini.

S druge strane, ova grupa kritikuje i libijske opozicione snage, ističući da je odlazak Gaddafija s vlasti nakon 42 godine napravio “sigurnosni i institucionalni vakuum” koji ove snage koriste kako bi izvodile ubistva iz osvete i mučenja, javio je Reuters.

AI je, pored toga, pozvao pobunjenički Nacionalno prijelazno vijeće da istraži zločine koje je počinila i jedna i druga strana u sukobu, posebno kada je riječ o kršenju ljudskih prava.

Posted by on 2011-09-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login