Obustavljena istraga u procesu Dobrovoljačka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv osumnjičenih u slučaju Dobrovoljačka.
Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv: Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakić, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžia jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih, nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Istraga u vezi sa ovim posljedicama i radnjama se nastavlja.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba T.O., te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

U skladu sa ZKP BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužitelja, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužioca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Posted by on 2012-01-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login