Očekuje nas topla jesen bez mnogo padavina

jesen

jesen

Srednja temperatura u septembru bi, prema statističkim pokazateljima, trebala da bude nešto veća u odnosu na višegodišnji prosjek, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Srednja temperatura u septembru za područje Sarajeva iznosi 15,1 stepen, u Mostaru srednja temperatura iznosi 20,4 stepena, u Gradačcu 16, 7, Zenici 15,7, Tuzli 15,4, a u Bihaću i Banjoj Luci prosječna temperatura iznosi 15,9 stepeni Celzijusa.

“U septembru ukupne količine padavina bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna suma padavina u Sarajevu u septembru iznosi 70 litara po metru kvadratnom, u Bihaću 108, Mostaru 96, Banjoj Luci 72, Zenici 65 litara i 64 litara u Tuzli”, dodao je Zulum.

Prosječne temperature za oktobar bi trebale da budu nešto veće u odnosu na prosječne vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

U novembru srednja mjesečna temperatura bi trebala da bude u granicama prosječnih vrijednosti, a količine padavina niže od prosjeka.

Kako je naveo Zulum, prema pokazateljima, u trećoj dekadi novembra nije isključena i pojava snijega, prvog ovog sezone, u centralnim dijelovima Bosne.

August je u pogledu srednje temperature bio nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, a ukupne količine padavina bile su znatno manje u odnosu na višegodišnji prosjek. Ekstremne vrijednosti u pogledu temperatura nisu zabilježene tokom augusta.

Što se tiče Sarajeva srednja mjesečna temperatura u augustu je iznosila 21,7 stepeni, maksimalna temperatura 37,7 zabilježena je 8. augusta, a minimalna od 9,4 stepena registrovana je 31. augusta.

Ukupne količine padavina u augustu su iznosile 38 litara po metru kvadratnom.

Posted by on 2013-09-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login