Od 1. januara lijekovi u BiH jeftiniji?

lijekovi Lijekovi koji su u bh. apotekama do tri puta skuplji nego u apotekarskim ustanovama u regionu pojeftinit će od 1. januara sljedeće godine.

Prije deset mjeseci u svom istraživanju dokazano je da su cijene tableta Byol, Plavix, Nebilet i Crestor “najpaprenije” upravo na našem tržištu, u poređenju sa Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom, pa čak i Slovenijom, ali se konačno nazire kraj mukama pacijenata koji ove medikamente koriste, pišu Nezavisne novine.

Biljana Tubić, pomoćnica direktora za sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ističe da od Nove godine počinje primjena pravilnika kojim se definiše način obračuna cijena u BiH.

Kako pojašnjava, veleprodajne cijene bit će računate na osnovu cijena istih lijekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ili pak Austriji i Italiji ako neki lijek koji se ovdje prodaje nije prisutan na tržištu u zemljama u regiji.

“Cijena za BiH će biti računata po formuli koja će da uključuje cijene u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Maksimalna cijena lijeka u BiH iznosiće 90 do 100 posto od prosječne cijene u te tri zemlje, što zavisi od kategorije lijeka”, pojašnjava Tubićeva.

Ona ističe da će nosioci dozvole za lijekove u BiH moći da idu i ispod određene maksimalne cijene lijeka, što, naravno, zavisi od njih.

Nakon što smo je podsjetili na analizu, kojom smo dokazali da su Byol, Plavix, Nebilet i Crestor znatno skuplji ovdje nego u regionu, ona je naglasila da će cijene tih lijekova s ovim izmjenama sigurno padati.

“Pojedinačno, da pričamo o tome koliko će koji lijek da pojeftini, zasad je nezahvalno. Ali, cijene svih lijekova koje su ‘iskakali’ u poređenju s regionom sigurno će padati po ovom modelu”, precizira Tubićeva.

Podsjetimo, ranije smo ukazali da su lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje srčanog udara odnosno stvaranja tromba, te snižavanje holesterola, skuplji u RS nego u zemljama u regionu, uključujući čak i apoteke u Sloveniji, gdje pacijenti u nekim slučajevima mogu da prođu i do tri puta jeftinije.

Slični cjenovnici, pa čak i “papreniji” za neke lijekove, na snazi su u FBiH.

To što će od 1. januara brojni lijekovi da pojeftine pacijente je i te kako obradovalo, s obzirom na to da su, kako tvrde, morali da pazare po apotekama u nekoj od država u okruženju, budući da su tamo znatno niže cijene.

Dijalizni pacijenti, primjera radi, često imaju problema s pritiskom, za koji su lijekovi ovdje skuplji nego u regiji.

“Imate lijekove koji su ovdje skuplji duplo nego u Srbiji. Neke smo nabavljali i u Hrvatskoj, jer su tamo takođe jeftiniji. Ovo pojeftinjenje će nam i te kako dobro doći”, podvlači Aleksandar Radun, sekretar Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS.

Zadovoljan je i Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu, koji kaže da će pojefitnjenje lijekova pozitivno da se odrazi na pacijente, ali i one koji recepte propisuju.

“Prvo, pacijenti će moći da primaju adekvatnu terapiju, koju mi propišemo, jer je oni sada ne primaju pošto su lijekovi skupi i nemaju novca. Što se tiče nas, moći ćemo da propišemo lijekove koji nisu na listi, a koji će sebi moći da priušte pacijenti. Biće to izuzetno velika ušteda”, ocijenio je Femić.

I Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, takođe ističe kako očekuju da će lijekovi od Nove godine da budu jeftiniji. Naglašava da nastoje da spriječe monopol, te da bude što veća konkurencija.

Posted by on 2013-11-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login