Od 1. januara novo poskupljenje cigareta

cigarete, BiHUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH danas je u Sarajevu usvojio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu.

Prema odluci, cigarete će poskupiti od 1. januara 2014. godine što je redovna korekcija akciza u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, evropskim direktivama, ali i obavezama iz pisma namjere s MMF-om.

Odlukom, između ostalog, propisana je posebna akciza od 0,90 KM po pakovanju cigareta od 20 komada što je povećanje 0,15 KM u odnosu na prethodnu odluku.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu propisane su obaveze za poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta, te će morati da popišu zatečene zalihe cigareta i plate razliku u akcizi do 10. januara 2014. godine.

UO UIO BiH nije danas usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period oktobar – decembar 2013. godine.

Konstatovano je da je nakon duže vremena završen proces popunjavanja Jedinice za krajnju potrošnju UO UIO stalnim predstavnicima iz RS-a i FBiH koji su u ovom mjesecu preuzeli dužnost.

Članovi UO UIO i na 139. sjednici razmatrali su stanje ubiranja prihoda od indirektnih poreza, povrata PDV-a i naplate dugovanja, te je zaključeno da će biti organizovana još jedna tematska sjednica u vezi s ovim pitanjima, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje.

Posted by on 2013-10-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login