Od 15. oktobra grijanje u KS-u će poskupjeti za 20 posto

grijanje Val novih poskupljenja ponovo je zahvatio BiH. Nakon vode, od 15. oktobra grijanje u Kantonu Sarajevo će poskupjeti za 20 posto. Nadležni ništa ne poduzimaju da se siromašenje građana spriječi.

Pravdaju se kako je situacija teška, kako nedostaju finansijska sredstava, te kako postoje ogromni gubici i dugovanja. Svoju štetu saniraju preko leđa građana.

Gubitak Toplana procjenjuje se na gotovo 80 miliona maraka. Neodgovornost monopolskog preduzeća i nekih građana koji ne izmiruju račune ići će preko leđa redovnih platiša

“Klasično je da rješenje svojih problema traže preko leđa građana, koji onda nemaju izbora i moraju to platiti”, kaže Kasim Tatić, ekspert tržišne ekonomije cijenama.

Vlada Kantona Sarajevo tako bi uskoro trebala odlučivati o novim cijenama grijanja s početkom ovogodišnje grijne sezone. Nadležnima je najlakše povećati cijene jer im nedostaje novca, a dugovanja su sve veća.

“Logično je da svako poskupljenje prirodnog gasa iziskuje korekciju grijanja”, objašnjava Ženja Ljubuškić, šef Ureda direktora KJKP “Toplane”.

Kupovna moć smanjena i do 70 posto

I na pijacama je promet sve manji. Kupovna moć, sudeći prema izjavama prodavaca, smanjena je i do 70 posto.

“Sada 100 maraka nije isto što je bilo prošlo godine u isto vrijeme”, tvrdi Mensud Lakota, direktor Potrošačke zadruge “Euro BiH”.

Građani se još nisu oporavili ni od poskupljenja vode, koje je dovelo do velikog broja reklamacija i žalbi, jer je poskupljenje nadmašilo ono najavljeno od 20 posto.

Posted by on 2013-09-27. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login