Od 19. januara jedinstvene vozačke dozvole u EU

EUUmjesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola u Evropskoj uniji (EU) od subote, 19. januara, počet će se izdavati jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica.

Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. januara, što znači da će sve nove dozvole izdane nakon toga datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom evropskom modelu.

Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole s neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamijenjene do 19. januara 2033. godine. Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vrijedit će pet godina, a kod svakog produženja važnosti profesionalni vozači morat će proći ljekarski pregled.

Uvode se i stroža pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje skuterima, najmanjim motociklima, tražit će se polaganje teoretskog ispita, a zemlje članice se mogu odlučiti i za uvođenje praktičnog.

Za veće motocikle predviđene su dvije mogućnosti: polaganje vozačkih ispita bit će moguće s navrše 24 godine, umjesto 21 koliko je sada, a druga je mogućnost da se pristup ispitima omogući s navršenih 20 godine onima koji imaju najmanje dvije godine iskustva na manjim motociklima. Tom mjerom želi se prisiliti motocikliste da iskustvo stječu prvo na malim skuterima prije nego što prijeđu na snažne motocikle.

Nova direktiva trebala bi onemogućiti praksu da oni kojima se oduzima vozačka dozvola u jednoj zemlji članici odu polagati u drugu zemlju članicu. Također je predviđen visok nivo zaštite od krivotvorenja.

Direktiva je donesena 2006. godine, a zemlje članice morale su je ugraditi u svoja zakonodavstva do kraja prošle godine, kako bi se mogla provoditi od 19. januara 2013. godine.

Glavni ciljevi uvođenja ovakve jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u Evropskoj uniji, ali i sprečavanje prevara.

Nova direktiva će značiti da građanin EU kojem je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne smije preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici – što je dosad bio slučaj u Evropi.

Posted by on 2013-01-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login