Od 30 juna niže cijene roaminga u regiji

roaming

roaming

Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina uspjele su uspostaviti vlastito regulatorno tržište i uvest će niže cijene roaminga od 30. juna, izjavio je makedonski ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Ivo Ivanovski, javlja MIA.

Cijene roaminga za telefonske razgovore biće smanjene za 73 posto dok će cijene mobilnog interneta u roamingu pasti za 90 posto. Osim toga, cijene SMS poruka će pasti sa 0,2 eura po poruci na 0,09 eura.

Agencija za elektronsku komunikaciju organizovala je trodnevnu konferenciju u Makedoniji, čiji je fokus regulacija elektronske komunikacije, regulatornih mjera, stimuliranje razvoja novih tehnologija i novih usluga za korisnike.

Ministar Ivanovski je rekao da su Makedonija i njene susjedne države uspjele postići dogovor o tarifi roaminga prije nego što je to uradila Evropska unija.

“EU još uvijek nije uspjela harmonizirati tarifu roaminga za svih 28 članica, dok su Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina to uspjele. Od 30. juna makedonski državljani će platiti manje cijene roaminga kada putuju u ove zemlje” kazao je Ivanovski.

Konferencija je počela sastankom predstavnika regulatornih tijela iz Srbije, Bugarske, Crne Gore, Finske, Turske, Hrvatske, Rumunije, Kipra, Moldavije, Belgije, Albanije, Kosova i Međunarodne telekomunikacijske unije.

Posted by on 2015-05-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login