Od 500 najvećih firmi u Srednjoj Evropi samo 23 sa Balkana

INA

INA

Na listi 500 najvećih kompanija u Srednjoj Evropi u 2012. godini, koju je objavila konsultantsko-revizorska kuća “Deloitte”, samo 23 kompanije su sa prostora Balkana.

Na listi najvećih firmi srednje Evrope najviše firmi iz regiona Balkana imala je Hrvatska, i to 12, dok je Srbija imala osam firmi u društvu najboljih. Za razliku od prošle godine, kada nije imala nijednog predstavnika na listi, BiH ove godine bilježi dvije, a Makedonija jednu firmu.

Na listi 500 najvećih firmi u Srednjoj Evropi u 2012. godini iz BiH su se našle samo dvije firme, i to Optima Grupa, koja se nalazi na 367., i ASA Prevent Group na 463. mjestu.

Tri najveće firme iz regije su bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi eura prihoda od prodaje, Agrokor grupa s 3,95 milijardi eura prihoda i slovenačka Petrol Grupa, koja je prošle godine ostvarila 3,75 milijardi eura prihoda.

Posmatrano s aspekta neto dobiti, najbolju u 2012. godini u regionu imala je Naftna industrija Srbije s 401 milionom eura dobiti, dok se na drugoj poziciji našao Hrvatski Telekom sa 225 miliona eura. Nakon njih, slijede Telekom Srbije, INA, i Tarket, kompanija iz Srbije koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje enterijera, s 66 miliona eura neto dobiti.

Inače, prihod od prodaje koji je u 2012. godini trebalo ostvariti da bi firma bila uvrštena na ljestvicu iznosio je 483 miliona eura.

Prve dvije pozicije zauzele su energetske kompanije, poljski PKN Orlen i mađarski MOL, a slijedi češka Škoda. Poljske firme su dominiraju Deloitteovom ljestvicom 500 najvećih, pošto čine jednu trećinu ukupnog broja firmi.

Potrošački sektor i transport i sektor energetike i ove godine čine gotovo dvije trećine kompanija koje su ove godine uvrštene na listu najboljih.

Posted by on 2013-09-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login