Od 8. do 10. juna dani letenja na Aerodromu Rajlovac

dani letenjaOd 8. do 10. juna na vojnom aerodromu Rajlovac održat će se zračna sportska manifestacija XTR Otvoreni dani letenja 2012 u organizaciji Udruženja za podršku razvoju sportskog turizma Ekstremna Relaksacija iz Sarajeva.

Svrha ovog događaja je sportska prezentacija ultra lakih letjelica i ponuda ultra lakog letenja za sve vrste pilota, ali i za zainteresovane posjetioce. Ovogodišnji Otvoreni dani letenja će obogatiti Sarajevo za još jedan sportski događaj. Posjetiteljima će biti ponuđena mogućnost da lete sa iskusnim pilotima nekom od letjelica po izboru.

Novac od prodatih karata za demo letove će pokriti samo mali dio troškova projekta. Cijene 15-minutnih demo letova će biti od 35 do 65 KM zavisno od vrste letjelice. XTR tim će od 8 – 10 juna otvoriti vrata svima koji su zainteresovani da probaju čari letenja u ultra lakim letjelicama i da prisustvuju ovom vrhunskom događaju. Karte će koštati 5 KM, a za djecu ulaz je besplatan. Posjetioci sa ulaznicom koji odluče da lete nekom od letjelica imaju besplatno osiguranje od strane XTR-a.

Organizatori će ugostiti 10 sportskih pilota iz Mađarske koji će prezentirati ultra lake letjelice, ultra lake avione, žirokoptere, motorne zmajeve, motorne paraglajdere itd. Svi piloti i letjelice su certificirani i osigurani, a piloti nam dolaze iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Cilj je okupiti sportske pilote iz cijele BiH i zemalja regiona radi stvaranja novih kontakata, razmjene iskustava, upoznavanja pilota sa novitetima u ultra lakom letenju, kao i zakonskim regulativama i procedurama za dobijanje letačkih dozvola u Mađarskoj, te na taj način utjecati na jačanje zajednice sportskih pilota u našoj zemlji.

Kako u Sarajevu ne postoji adekvatan sportski aerodrom za održavanje ovakvih sportskih događaja, organizatoru je odobreno korištenje vojnog aerodroma Rajlovac u ovu svrhu od Ministarstva odbrane BiH. Omogućen pristup široj publici vojnom aerodromu Rajlovac ukazuje na otvorenost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ka civilnom društvu i dobru praksu saradnje sa nevladinim sektorom.

Ogroman je potencijal ovog događaja i ima mogućnost da se razvije u veliku sportsku manifestaciju, koja bi mogla imati mnoge međunarodne učesnike i posjetioce iz više zemalja.

XTR Otvoreni dani letenja se održavaju po drugi put u našoj zemlji. Pretprošle godine su organizovani na sportskom aerodromu Zalužani u Banja Luci u saradnji sa lokalnim aero klubovima zahvaljujući podršci BHDCA. Namjera organizatora je održavati Otvorene dane letenja na godišnjoj bazi i svaki put odvesti ovaj događaj u neki drugi grad u BiH. Više na našoj web stranici: www.xtr.ba

Zainteresovani mogu doći na XTR Otvorene dane letenja u sljedećim terminima:

08.06. u petak od 14:00-18:00
09.06. u subotu od 11:00-18:00
10.06. u nedjelju od 10:00-16:00

Posted by on 2012-05-29. Filed under Bosna i Hercegovina, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login