Od danas u BiH možete mijenjati telekom-operatera

mobitelKorisnici usluga fiksne telefonije od danas će u BiH moći nastaviti koristiti ove usluge mijenjajući telefonske operatere, ali ne i telefonski broj.

Naime, shodno odluci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u BiH slobodno će se moći prenijeti telefonski broj u jedan od tri velika telekom-operatera u Bosni i Hercegovini i jedanaest manjih.

Odluka o početku primjene prenosa usluga telefonskih brojeva nekoliko je puta odgađana zbog tehničkih problema i nemogućnosti ostvarenja takvih pogodnosti.

To je moguće napraviti sa BH Telecomom, HT-u Mostarom, M:telom, ali i sa jedanaest drugih manjih operatera fiksne telefonije T3, AirABA, ANEKS, Crumb Group, Logosoft, EuroproNET, Bosnia, AKT Online, M&H Company, ELTA – KABEL, Telemach i Telrad. 
Kada korisnik bude pozivao drugog korisnika, a koji je u međuvremenu promijenio telekom-operatera, pozivatelj će biti obaviješten o prelazu i izboru novog operatera fiksne telefonije.

Pri tome će sve osobe koje budu htjele promijeniti telekom-operatera trebati jednokratno platiti određeni novčani iznos.

RAK je ograničio da maksimalan iznos za takvo što ne treba biti veći od 30 KM. 
Odluka oko prenosivosti brojeva unutar fiksne telefonije tek je uvod u sljedeći korak koji će omogućiti da korisnici usluga mobilne telefonije slobodno prelaze kod drugih operatera u slučaju ukoliko imaju povoljnije uslove, a da istovremeno zadrže stari telefonski broj.

Do sada je HT Mostar kasnio za početak realizacije ove usluge jer su u nekoliko navrata bili poništavani konkursi za nabavku opreme koja omogućava prenosivost brojeva. Oprema je nabavljena i sljedećih dana ova će usluga biti jednako moguća u HT-u Mostar kao i ostalim operaterima. Istovremeno, u druga dva operatera ovo su već odavno proveli. Dosadašnja iskustva u susjednim zemljama pokazala su da se vrlo mali broj ljudi odlučuje za promjenom tradicionalnog operatera.

Posted by on 2011-08-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login