Od doma za nezbrinutu djecu di samostalnog života

Saša Šehić učesnik projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH“

Saša Šehić

Saša Šehić

“Domovi su prenapučeni, a premalo je asistenata koji se ne mogu adekvatno posvetiti svakom čovjeku“, naglasio je Saša Šehić iz Mostara koji je većinu svog života proveo je u domovima za nezbrinutu djecu. U ovim institucijama zatvorenog tipa, nije bio potpuno sretan niti je imao pravo na izbor. Ipak, od 2011. godine Saša živi u organizovanoj stambenoj zajednici u kojoj je uz malu pomoć asistenta započeo samostalan život, a čak je dobio i zaposlenje u lokalnom kafiću.

U kafiću radim kao šanker, ali kolege mi dopuste i da radim konobarski dio posla. Sretan sam što radim i što su me i kolege i gosti prihvatili na najbolji način. U budućnosti želim nastaviti raditi i pronaći vlastiti stan u Mostaru“, rekao je Saša kojem će sljedeća selidba možda biti konačna, kada će imati vlastiti dom i porodicu.

Zahvaljujući projektu “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ koji uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije u Bosni i Hercegovini implementiraju Češka nevladina organizacija People in Need, Savez Sumero, Udruženje Zajedno iz Banja Luke i Udruženje Sunce iz Mostara, Saša je danas potpuno drugačija osoba. Nasmijan, vedar i pun vjere u budućnost koja je pred njim.

Sašina pozitivna priča dio je kampanje “Neovisan život i uključenost u zajednicu: Moje pravo, moja potreba, naše mogućnosti!”, čiji je cilj predstavljanje ličnih priča osoba sa intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini, koje su do sada uglavnom završavale u institucijama zatvorenog tipa gdje često nisu mogle dostići svoj puni potencijal. U posljednjih nekoliko godina zahvaljujući projektima kao što je ovaj, u pojedinim lokalnim zajednicama osobama sa intelektualnim teškoćama pružena je prilika da žive samostalno u stambenim zajednicama uz podršku NVO i pojedinih senzibiliziranih predstavnika vladinog sektora.

Posted by on 2018-01-13. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login