Od jeseni skuplji hljeb!

hljebHljeb i ostali pekarski proizvodi, kojima je cijena u BiH prethodnih mjeseci stagnirala, od jeseni će da dobiju nove cjenovnike, a potrošači im se sigurno neće obradovati.

Očekuje se, naime, da će zbog suše i drugih nepogoda ovogodišnji rod pšenice imati veće novčane vrijednosti, a što će, uobičajeno, uticati na brašno, a zatim i peciva.

Iako pekari za sada ne razmišljaju o poskupljenju, ekonomisti se osvrću na prognoze u regionu, te podsjećaju da su u Uniji pekara Srbije potvrdili da bi hljeb u toj zemlji (kojoj po proizvodnji žitarica možemo da pozavidimo), mogao poskupjeti i do 50 posto, pišu Nezavisne novine.

Iz susjedne države smo prošle godine uvezli čak 73.894.713 kilograma pšenice i suražice, ali ćemo te žitarice ove sezone, po svemu sudeći, plaćati skuplje što, pojašnjavaju stručnjaci u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, podrazumijeva i “masnije” cijene peciva.

“Sve što se događa u Srbiji apsolutno će biti preslikano i na bh. tržište. Dakle, suša u regionu, a pogotovo u Srbiji, uticaće na povećanje cijena hljeba u BiH. Do poskupljenja će doći na jesen, kad se završi žetva, pošto sada postoje rezerve brašna. Takvo stanje će se prelomiti na krajnjem potrošaču”, pojašnjava Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pekari, s druge strane, ne žele da žure sa prognozama. Cijene su, poručuju, za sada stabilne. Irmela Cero, portparol sarajevskog “Klasa”, ističe da za sada nema najava o poskupljenju hljeba, a isto kaže i Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, te dodaje da je danas rano govoriti šta će biti za nekoliko mjeseci.

“U ovom trenutku niko ne može da kaže kakva će biti cijena brašna, ali da bi hljeb poskupio za 10 feninga, brašno treba da poskupi 0,20 KM”, pojašnjava Trivić.

S druge strane, u Udruženju za zaštitu interesa potrošača BiH tvrde da će hljeb u našoj zemlji na jesen sigurno poskupjeti.

“Kada je u pitanju brašno dosta smo naslonjeni na Srbiju, veliku žitnicu. Mislim da je i stanje na tržištu nepogodno, bilo je velikih suša, tako da je poskupljenje peciva na jesen sasvim realno očekivati. Sa našom pšenicom ne možemo hraniti ni 30 odsto stanovništva i nemamo šta očekivati nego poskupljenje”, ocjenjuje Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u maju, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, za kilogram hljeba bilo je potrebno izdvojiti 2,24, a za istu količinu pšenice morali smo potrošiti 1,22 KM.

Ovi iznosi će, po svemu sudeći, za nekoliko mjeseci potrošačima predstavljati samo lijepu uspomenu.

Posted by on 2012-07-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login