Od kamenja sakupljenog po svijetu sagradio kuću iz snova

kućaGrađevinski majstor iz turskog grada Kayseri Bekir Yildiz, napravio je kuću od kamenja različitih veličina i boja, koje je sam sakupljao u različitim dijelovima svijeta, prenosi agencija Anadolija.

Yildiz je koristio kamenje koje je skupio čak u Jeruzalemu i oko mesdžida Al-Aksa. Ovaj 60-godišnjak, u razgovoru sa novinarom AA, istakao je da je radio na građevinskim poslovima u Izraelu 16 godina, te da se prije četiri godine vratio u svoje selo, kod Kayserija.

Simpatični starac kaže da mu je oduvijek bio san izgraditi kuću od kamenja koje skuplja u inostranstvu i da je jako sretan što je konačno ispunio svoju želju.

“Htio sam da u kući imam tragove iz različitih geografskih područja, a ujedno i iz moje domovine. Jedan prijatelj, koji je znao za moj san, napisao je moje ime na velikom kamenu, još dok smo radili u Jeruzalemu. U gradu Al-Halil, našao sam kamen na kojem piše ‘Allah’. Skupljao sam kamenje i kod mesdžida Al-Aksa. I sve sam to pomalo prenosio avionom, kad sam išao u posjetu kući. Jednom sam iz Izraela donio kamen težak 50 kilograma, i to u krilu. Na aerodromu su mi pravili problem i morao sam se potruditi da ih ubijedim. U Turskoj sam skupljao kamenje najčešće u Kayseriju, Konyi, Antaliji, Ankari i okolnim selima. Svi koji vide kuću, iznenade se“, rekao je Yildiz.

kućaOn je kazao da je kuća ispala tačno onako kakvu je zamišljao, a njegova supruga Ayse Yildiz je naglasila kako je Bekir sam nosio svo kamenje.

“Neprestano je skupljao kamenje i nije se obazirao na svoje godine. Nosio je preteško kamenje“, ističe Ayse.

Predsjednik mjesne zajednice Bayram Kus smatra da je Bekirova kuća poput historijskog spomenika.

Posted by on 2014-07-03. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login