Od otpada se može živjeti

otpadCentar za okolišno održivi razvoj (COOR) organizovat će treći put, od 17. do 25. novembra, Evropsku sedmicu za redukciju otpada (EWWR) na području Kantona Sarajevo.

Službeni partner u realizaciji ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a projekt ima za cilj da obrazuje i skrene pažnju javnosti na strategije reduciranja otpada u skladu s politikama Evropske unije i njezinih članica, te podrži promjene u svakodnevnom ophođenju prema otpadu iz domaćinstva i privrede.

“Ovogodišnja sedmica bit će obilježena posebnom idejom, a to je da se od otpada može živjeti. Dakle, u duhu sveopće ekonomske krize, naglasak ovogodišnje sedmice je na poduzetničkom duhu koji proizlazi iz kreativnosti i mnogobrojnih mogućnosti ponovne upotrebe otpada, kao što je to praksa već dugi niz godina u zemljama EU”, kazala je Agenciji Fena koordinatorica projekta Maja Kurtagić iz Centra za okolišno održivi razvoj.

U ovogodišnjem izdanju Evropske sedmice za redukciju otpada sudjeluje devet udruženja koja će realizovati svoje akcije za vrijeme trajanja sedmice.

Učesnici će imati priliku da putem radionica, priredbi i zabavnih aktivnosti pronađu inspiraciju za nove načine ophođenja prema potencijalnom otpadu da bi održali čistoću i zdravlje okoline.

Jedan od učesnika, Udruženje DIO SRCA, provodi javnu kampanju o potrebi smanjenja organskog otpada u domaćinstvima, a sama kampanja će ponuditi zanimljive i kreativne načine tretiranja ostataka od hrane iz domaćinstava.

“Cilj učešća u Evropskoj sedmici smanjenja otpada jeste da skrenemo pažnju građanima da se od namirnica koje su preostale od obroka može napraviti izuzetan obrok, da li kao sos za tjesteninu, da li kao dodatak na pizzu, da li kao neko posebno jelo, naprimjer sataraš, đuveč ili nešto drugo”, kazala je Feni Samira Katica-Arnautović iz Udruženja DIO SRCA.

Projekt udruženja EKO KULT „Zeleno poslovanje“ ima za cilj razvijanje ekološki osviještenog poslodavca, motivirajući zaposlenike i poslodavce za očuvanje i brigu za okoliš kroz usvajanje novih spoznaja i vještina.

Udruženje EKO PRO provodi akciju „Promijenimo put kojim idemo-smanjimo produkciju otpada“, kojom želi informirati učeničku populaciju o važnosti zdrave prehrane i donošenja smislenih odluka pri kupovini hrane (užine) kao jednom od načina na koji možemo dati vlastiti doprinos u smanjenju otpada od hrane.

Projektom „Baština u plastici“, udruženje GREEN ART skreće pažnju na štetnost nerazgradivog otpadnog materijala i njegovog gomilanja te ukazuje na mogućnost njegovog ponovnog korištenja na zanimljiv i kreativan način.

Udruženje ISKRA ZNANJA realizuje akciju usmjerenu na pitanje zaštite životne sredine, pri čemu se posebna pažnja pridaje segmentu produženog životnog vijeka proizvoda, kao jednom od primarnih alata u borbi s problemom prevencije otpada.

„Mala škola Eko-života“ naziv je akcije koju realizuje KLUB VISOKOGORACA radi promoviranja pozitivne ekološke prakse i volonterskog angažmana kako mlađe populacije, tako i građana izletnika u akcijama usmjerenim na pravilno odlaganje otpadnog materijala u prirodi.

Udruženje LIFT akcijom „Evergreenest“ promovira primjere dobre prakse iz oblasti kreiranja poslova u zelenom sektoru radi umrežavanja mladih poduzetnika da bi se podigla svijest o potrebi očuvanja i uređenja životnog prostora i sticanja novih vještina za njegovo unapređenje.

Udruženje POKRET GORANA svojom akcijom demonstrira razdvajanje otpada u prirodi na sarajevskim izletištima radi informiranja javnosti o neophodnosti pravilnog odlaganja otpada (organski-neorganski).

Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) svojom akcijom demonstrira kreativne mogućnosti ponovne upotrebe otpadnih materijala, s posebnim naglaskom na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i poduzetnički duh u domeni ponovne upotrebe otpada.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

Posted by on 2013-11-13. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login