Od ove godine na SFF-u crveni ćilim inspirisan bosanskom tradicijom

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predstavili su danas u sarajevskoj Vijećnici novi red carpet (crveni tepih) koji podsjeća na tradicionalni bosanski ćilim, a kojim će od ove godine prošetati mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

“Ponovo imamo lijepu vijest i nešto što će, čini mi se, ne samo obogatiti SFF nego i čitavu promociju grada Sarajeva. Mislimo da smo inicijativom koja je nastala prije godinu dana obogatili SFF na jedan zaista neobičan, ali za nas izuzetno važan način”, pojasnio je Purivatra.

Radi se o zajedničkom projektu, tačnije inicijativi koja je nastala još prošle godine na jednom ručku, kojem su prisustvovali brojni glumci i reditelji, koji su prisustvovali SFF-u.

“Pričali smo koliko SFF ima uticaja na promociju grada. Tada smo spomenuli da više od 50 posto fotografija sa Festivala u Cannesu ide sa red carpeta. I tada je gradonačelnik Skaka rekao da idemo praviti specijalni red carpet za 25. Sarajevo Film Festival”, rekao je Purivatra.

Danas su i pokazali kako će izgledati novi red carpet SFF-a, a koji će, kako je kazao Purivatra, biti jedinstven u svijetu.

“Red carpet koji će na najbolji način spojiti sve ono što je tradicija Sarajeva, BiH i filmske umjetnosti”, poručio je Purivatra koji je zahvalio Zemaljaskom muzeju BiH, jer su im omogućili uvid u originalne verzije ćilima koji su rađeni u Sarajevu.

Istakao je da su im ti ćilimi poslužili kao inspiracija za izradu ćilima koji će biti u funkciji od ove godine.

“Ćilim se radi u Njemačkoj, nadamo se da će biti najkvalitetnije izveden i da će dočekivati mnoge goste SFF-a”, rekao je Purivatra, navodeći da očekuju da će red carpet u Sarajevo biti dopremljen u narednih 15 dana.

Posted by on 2019-07-05. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login