Od sutra počinju konkursi za popisivače

popisivačVeć od sutra općine i gradovi u Bosni i Hercegovini mogu raspisati javne pozive za više od 20.000 popisivača i općinskih instruktora za potrebe popisa stanovništva u BiH.

Kako je kazao direktor Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović, objava konkursa za popisivače je pomjerana već dva puta. Razlozi su već ranije zakazani termini održavanja sjednica općinskih, odnosno gradskih vijeća.

Konkurs za popisne komisije je trajao do petka 5. jula, i već sada su formirane 133 od 142 potrebne komisije na nivou BiH. Centralni popisni biro imat će danas konačne rezultate o formiranju popisnik komisija lokalne samouprave.

Za potrebe popisa stanovništva na lokalnom nivou planiran je angažman 625 članova komisija, 2.364 općinska instruktora, te 18.879 popisivača. Također, bit će obučeno i dodatnih dvadeset posto osoblja, u slučaju da neki od izabranih kandidata odustane.

Nezaposlene osobe su veoma zainteresovane za posao popisivača od 1. do 15. oktobra, jer će upravo osobe sa biroa za zapošljavanje imati prednost tokom izbora. Posao popisivača značio bi im zaradu od 400 do 600 KM.

Posted by on 2013-07-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login