Odluka o izvozu mlijeka iz BiH u EU u januaru 2014. godine

mlijeko, BiHZa samo dva mjeseca inspektori iz Ureda za hranu i veterinarstvo EU izvršit će procjenu bh. kontrolnog sistema za sigurnost hrane i donijet će konačnu odluku o tome da li BiH može ili ne izvoziti mlijeko u EU – izjavio je direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH David Barth.

Barth je zajedno s direktorom Švedske razvojne agencije (Sida) u BiH Pelleom Perssonom i direktorom Češke razvojne agencije u Pragu Michalom Kaplanom, te lokalnim partnerima – Uredom za veterinarstvo BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, predstavio ostvareni napredak u prvoj godini implementacije aktivnosti za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcije u BiH za približavanje standardima EU.

U izjavi novinarima Barth je istakao da je veoma važno da nalazi ove inspekcije budu uspješni.

Pretpostavlja se da bh. izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na godišnjem nivou iznosi 90 miliona KM, od čega je 43 miliona KM izvoz u Hrvatsku. Barth je naglasio da 20.000 farmera i i prerađivača mlijeka zavise od te proizvodnje i izvoza.

Čestitao je svim institucijama koje su napravile prave korake da bi se unaprijedio kvalitet i pokazali dobri nalazi za inspekciju.

‘USAID, Češka razvojna agencija i švedska Sida će biti uz poljoprivrednike u naredna dva mjeseca da bi se osiguralo da se protokol uspješno završi i dobije certifikat’ – kazao je Barth.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je podsjetio da je odobren plan praćenja rezidua za med, mlijeko, meso peradi i konzumna jaja, što je jedan od preduvjeta za izvoz tih proizvoda u EU.

‘Radimo na usklađivanju triju zakona: o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi i osmislili smo Protokol za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po članu 4. Uredbe 605/2010, po kojoj smo stekli uvjete da pozovemo inspekciju koja bi provjerila sistem vertikalnog lanca zapovijedanja i da nam, nadamo se, daju pozitivno mišljenje i da mlijeko i mliječne proizvode poslije toga možemo izvoziti u EU’ – istakao je Kalaba naglašavajući da se dolazak inspekcije očekuje u drugoj polovini januara 2014. godine.

Zakoni se, po njegovim riječima, usklađuju da bismo ispunili ono što je urađeno Protokolom.

Kalaba je podsjetio da je Protokol potpisan između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede, a parafirali su ga svi predstavnici vlada kantona.

‘U aneksu 2. tog protokola nalazi se i ugovor s nadležnim tijelima zaduženim za provođenje službenih kontrola i smatramo da to sve što je osmišljeno u Protokolu treba prenijeti u zakon o veterinarstvu da bismo imali vertikalni lanac zapovijedanja, što je jedan od osnovnih uvjeta za izvoz namirnica životinjskog porijekla u EU i što je bila jedna od osnovnih zamjerki Evropske komisije’ – kazao je Kalaba dodajući da će Protokol važiti do donošenja zakona.

Po njegovim riječima, interresorna grupa radi na revidiranju tih zakona.

‘ Vjerovatno će biti donesene izmjene i dopune Zakona o veterinarstvu, potpuno novi zakon o hrani i samo dva člana trebaju da se izmijene u Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Mislim da će do 15. decembra prijedlozi izmjena i dopuna tih zakona, kao i kompletni zakoni, biti dostavljeni prvenstveno ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a potom i Vijeću ministara BiH u dalju proceduru’ -istakao je Kalaba.

‘Ukoliko dobijemo pozitivno mišljenje, mislim da će se pet objekata koje smo kandidovali vrlo brzo naći na listi onih koji mogu izvoziti u EU’ – dodao je.

Istakao je da BiH mnogo gubi zbog nemogućnosti izvoza određenih kategorija proizvoda u EU, dodavši da je ovaj posao trebalo početi mnogo ranije, još prije pet ili šest godina, da bi sada bio završen.

‘Mislim da je u zadnjih godinu dana napravljen veliki napredak da sve ono što nije urađeno na vrijeme ubrzano završimo i da ispunimo uvjete za izvoz u EU. Nažalost, to sada pokušavamo samo da uradimo za mlijeko. Dobili smo odobrenje za izvoz meda, a odranije imamo odobrenje za izvoz ribe.

Sljedeće je meso, perad i konzumna jaja, za šta je malo komplikovanija procedura, a onda slijedi crveno meso za koje je još komplikovanija procedura, jer tu moramo ostvariti određene statuse za neke bolesti koje u ovom trenutku nemamo’ – dodao je Kalaba.

Direktor Češke razvojne agencije u Pragu Michal Kaplan izjavio je da  ovaj projekt usmjeren na jačanje veterinarskih laboratorija i inspekcijskih službi, implementira Češki veterinarski institut zajedno s projektom USAID/Sida FARMA i Uredom za veterinarstvo BiH.

‘Projekt je izuzetno važan za poljoprivredni sektor u BiH kako u smislu procesa pridruživanja EU, tako i u smislu trgovine sa zemljama članicama EU zato što pruža doprinos u savladavanju prepreka za izvoz bh. proizvoda životinjskog porijekla u EU’ – naglasio je Kaplan.

Za Švedsku razvojnu agenciju (Sida), kako je kazao Persson, također predstavlja zadovoljstvo što su dio ovih napora, zajedno s partnerima iz SAD-a i Češke radi jačanja veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcijskih službi.

‘Uz koordinirane napore donatora i u partnerstvu s bh. institucijama, uzimajući u obzir potrebe privatnog sektora, smatramo da vam možemo pomoći u procesu EU integracija i nastojanjima da se bh. proizvodi nađu na trpezi potrošača u EU’ – izjavio je Persson.

Predstavnik kompanije Milkos Emir Vilić rekao je da je hrvatsko tržište bilo najveće izvozno tržište za mlijeko iz BiH.

‘ Do 1. jula smo mogli izvoziti. Svi smo pokušali što više izvesti u tom periodu. Međutim, prema mojim procjenama, barem 30 posto će biti pad izvoza mlijeka’ – rekao je Vilić.

Dodao je da su Milkosova farma Spreča i njihove mljekare već sada spremne za najavljenu inspekcijsku kontrolu.

Mirza Hodžić iz kompanije Apimed podsjetio je da su proizvođačima meda sada ‘otvorena vrata za izvoz u EU’ i naglasio da je Apimed dosad izvozio svoje proizvode na tržište Bliskog istoka.

‘Trudimo se da nađemo kupce u EU koji bi uzeli određene količine meda iz BiH. Puno bi nam značio taj izvoz jer imamo dosta kooperanata koji su usko vezani za firmu Apimed i koji bi proširili svoju proizvodnju ako dođe do saradnje s firmama iz EU’ –  rekao je Hodžić.

U sklopu ovog događaja održana je i ceremonija dodjele certifikata za sve učesnike treninga održanih u Češkoj Republici i Bosni i Hercegovini, kao i certifikata za laboratorije koje su uspješno učestvovale u međulaboratorijskim ispitivanjima.

Posted by on 2013-11-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login