Održana prva čitaća proba za predstavu ‘Knjiga mojih života’ Aleksandra Hemona

Knjiga mojih života

Knjiga mojih života

Prva čitaća proba za predstavu “Knjiga mojih života”, na koju prema tekstu vrsnog bh. književnika Aleksandra Hemona rediteljski potpis stavlja Sabrina Begović, već je održana u Kamernom teatru 55, a njeno je premijerno izvođenje planirano za 26. maj.

Istoimena Hemonova knjiga zbirka je autobiografskih eseja u kojima govori o vlastitim sjećanjima na život u Sarajevu prije rata, tokom ratnog vihora i današnjem životu u Čikagu. Priča je to o izgubljenom ljudskom biću, umjetniku u raskoraku između “neba i zemlje” koji pokušava naći odraz sunca pod tuđim nebom.

Uloge su utjelovili Boris Ler koji glumi Hemona, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

Rediteljica Sabrina Begović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je pred cijelom ekipom proces razumijevanja knjige i dramskog teksta koji je napisala Džejna Avdić.

– Želimo da se srodimo s vremenom koje je iza nas i s onim ispred nas, da analiziramo naš prošli i sadašnji momenat. Hemon je fantastičan pisac, odrastala sam i sazrijevala čitajući njegove kolumne i knjige. Smatram da on tretira našu stvarnost onako kako je ja osjećam – navela je ona.

Dramaturginja Džejna Avdić mišljenja je da ova knjiga nije samo o Hemonovom životu, već životu svih nas. Za nju Hemon piše na vrlo iskren način, a u njegovim pričama postoji puno dramskog materijala, jer one donose mnoge intimne momente nabijene emocijama.

Veliko zadovoljstvo što radi s ovom ekipom naglasila je Maja Izetbegović, istaknuvši da joj je posebno drago što se ovom predstavom na suptilan, emotivan i ljudski način bave Sarajevom i našim životima, ali i Hemonovim životom u Čikagu.

– Ova knjiga otvara i pitanje identiteta kroz tematiziranje izbjeglica kao, nažalost, velike svjetske teme. U predstavi ćemo se baviti time šta znači emigrirati, da li te prihvata druga sredina te nizom drugih egzistencijalnih pitanja – ustvrdila je ona, ocijenivši da je riječ o vrlo aktuelnom i emotivnom tekstu.

Naglašava da su svi likovi koje će igrati glumci stvarni.

Glumac Boris Ler knjigu vidi kao iznimno vrijedan dokument i materijal koji treba da ostane zabilježen za historiju generalno. Podvlači da Hemon o događajima u Sarajevu i van njega piše na razumljiv i često duhovit način.

– Knjiga je jako pitka i razumljiva na nekom ljudskom nivou. Mislim da se dramatizacijom uspjela izvući srž onoga što je Hemon želio reći – kazao je on, podvukavši veliku odgovornost što će utjeloviti tog bh. književnika kojeg iznimno cijeni kao autora i čovjeka.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović naglasio je da će se Hemonov tekst prvi put naći na sarajevskim pozorišnim daskama, te da je riječ o sjajnoj knjizi i odličnoj glumačkoj postavi. Raduje se “još jednom u nizu dragulja na sceni Kamernog”, naglasivši da su u razgovorima s Hemonom o otkupu teksta u konačnici ga dobili na poklon.

Posted by on 2017-04-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login