Održana “Šetnja za ozdravljenje”, kampanja u borbi protiv karcinoma dojke

borbaSimbolična “Šetnja za ozdravljenje”, akcija posvećena jačanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke, održana je u nedjelju u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu. Cilj akcije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, a manifestacija se održava u više od 140 gradova svijeta.

Simbolična šetnja okupila je brojne građane i građanke, predstavnice nevladinih organizacija koje se bave problematikom karcinoma dojke, žene koje su preživjele tu bolest, predstavnike Američke ambasade i druge.

Organizatori naglašavaju da je zbog poplava koje su ove godine zadesile BiH i tragedije koju su u toj nedaći doživjele mnoge porodice organizirana ova skromna simbolična šetnja nakon šest uzastopih humanitarnih manifestacija “Race for the cure” (“Trka za lijek”) u Sarajevu.

Novac koji je bio namijenjen za sedmu “Race for the cure” bit će utrošen za organizaciju Dana zdravlja na deset lokacija u poplavljenim područjima širom BiH, što će biti nastavak misije prevencije i očuvanja ljudskog zdravlja.

Cilj akcije “Race for the cure” je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, a manifestacija se održava u više od 140 gradova svijeta gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta, odnosno trči nekoliko miliona ljudi.

U predhodnoj Trci za ozdravljenje u Sarajevu, novac prikupljen od registracije učesnika iskorišten je za nabavku paketa prve pomoći za 1.400 operisanih žena iz cijele BiH i za 700 besplatnih mamografskih pregleda osobama bez socijalnog osiguranja u ruralnim područjima.

„Race for the cure“ je jedinstveni događaj čiji je cilj da se okupe osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, građani, porodice, timovi učenika, poznate ličnosti, kako bi podržali akciju jačanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

Posted by on 2014-10-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login